Europese Commissie beslist niet voor 17 oktober over Sabena

De politieke gevoeligheid van het dossier van het overbruggingskrediet maakt een besluit door de Europese Commisse noodzakelijk. En dat komt er wellicht op de wekelijkse zitting van 17 oktober. 'Wat ook de uitkomst is, de Europese Commissie verliest altijd', klinkt het in de Europese wandelgangen. Een neen tegen Sabena betekent bijna een oorlogsverklaring aan het huidige EU-voorzitterschap. Een EU-fiat zou dan weer concurrerende luchtvaartmaatschappijen de gordijnen injagen. Nu al is zeker dat luchtvaartmaatschappijen als Ryanair in dat geval beroep aantekenen bij het Europees Hof van Justitie.

Lufthansa diende intussen al een klacht in bij de Europese Commissie tegen het verstrekken van een overbruggingskrediet voor Sabena. 'Onze brief vertrok enkele dagen geleden', zegt Dirk Mampaey, de woordvoerder voor Lufthansa België. 'Die klacht is in feite een vervolg op de klacht die we in februari indienden', voegt hij eraan toe. Eind februari protesteerden Lufthansa en enkele andere Europese nationale luchtvaartmaatschappijen bij de Europese Commissie tegen een kalpitaalinjectie van 250 miljoen euro die Sabena toen kreeg van zijn twee aandeelhouders, de Belgische Staat en Swissair. De Sabena-concurrenten vonden dat de steun strijdig was met de Europese regels voor overheidssteun aan bedrijven.

In een interview met de Irish Independent van gisteren kantte het EU-commissielid voor Transport, Loyola de Palacio, zich formeel tegen elke nieuwe kapitaalinjectie in Europese luchtvaartmaatschappijen. 'We moeten gelijke concurrentievoorwaarden creëren, voor iedereen. Politieke overwegingen of het verlies aan jobs kunnen niet verhinderen dat de Europese regels gerespecteerd moeten worden', waarschuwt ze.

Toch lijkt De Palacio veeleer welwillend te staan tegenover het overbruggingskrediet van Sabena, werd ons bevestigd uit verschillende Europese bronnen. Het zal er echter op aankomen de collega's in de Commissie te overtuigen, collega's die nu volop bewerkt worden door hun nationale achterban. In elk geval zal de Europese Commissie de beoordeling van het echte herstructureringsplan van Sabena, dat er moet zijn tegen half november, met de dubbele loep bekijken.

JL/KV/BL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud