Europese Commissie geeft groen licht voor brugkrediet Sabena (update)

In een mededeling onderstreept de Commissie dat de overheidshulp enkel tot doel heeft "het overleven tijdens een korte periode" mogelijk te maken. "Deze periode moet gebruikt worden om de vooruitzichten voor de toekomstige leefbaarheid van de bedreigde economische activiteit te beoordelen", luidt het.

Met het nieuwe krediet moet Sabena tot einde november zien te overleven. Dat spreekt de rechter zich uit over een definitief gerechtelijk akkoord.

De krant Le Soir meent intussen te weten dat het nieuwe herstructureringsplan waaraan topman Christoph Mueller werkt, een nieuwe kapitaalinjectie van 15 miljard frank zal vergen. Drie potentiele investeerders zouden hun interesse hebben betuigd. Naast Virgin Express zou het mogelijk om British Airways en American Airways gaan. Bij de bekendmaking van de derdekwartaalresultaten herhaalde Virgin Express woensdag zijn interesse voor bepaalde activa en operaties van Sabena, maar er werd aan toegevoegd dat de gesprekken nog in een pril stadium verkeren.

Europees Commissaris voor Transport Loyola de Palacio waarschuwde geen verdere staatssteun aan Sabena te aanvaarden. "Staatssteun bij het uitvoeren van het herstructureringsplan is niet toegelaten. Het gaat bovendien niet op dat de Belgische overheid financiële hulp verleent aan een luchtvaartmaatschappij onder een andere naam."

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud