Europese landen verscherpen veiligheidsmaatregelen na VS-aanval (update 1)

Ook Britse belangen in België krijgen bescherming. Dat is zondagavond laat beslist tijdens een vergadering van het crisiscentrum van binnenlandse zaken. Instellingen en gebouwen van andere bondgenoten zullen op de aanwezigheid van versterkte patrouilles kunnen rekenen.

Op de bijeenkomst van het crisiscentrum (met leden van binnenlandse en buitenlandse zaken, landsverdediging, staatsveiligheid) werd de situatie geevalueerd na de aanvallen op Afghanistan die zondagavond waren gestart. "Alle maatregelen werden genomen om de situatie onder controle te houden", klonk het na afloop.

Het kabinet van minister van binnenlandse zaken, Antoine Duquesne, herinnerde er aan dat na de aanvallen op de VS op 11 september, een reeks maatregelen werden genomen om Amerikaanse en NAVO-belangen te beschermen. Die veiligheidsmaatregelen werden nu opgeschroefd en uitgebreid naar Britse belangen. Ook de belangen van andere staten kunnen op meer aandacht rekenen.

In Duitsland hebben politie-eenheden posities ingenomen rond belangrijke gebouwen zoals het parlement en ministeries. Dat heeft regeringswoordvoerder Helmut Loelhoeffel meegedeeld.

Ondertussen heeft de Amerikaanse regering de Amerikanen in het buitenland gewaarschuwd uiterst voorzichtig te zijn. De militaire acties in Afghanistan kunnen leiden tot terreurdaden tegen Amerikanen en Amerikaanse belangen in het buitenland, aldus de regering in Washington.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud