Europese vakbonden staken als Agfa-Gevaert kiest voor lageloonlanden

De vakbonden van het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert met hoofdzetel in Mortsel, zijn bezorgd. Ze vrezen dat Agfa mogelijk werknemers zal ontslaan om in goedkopere niet-Europese landen te gaan produceren, ook voor de Europese markt, zo verklaarde ACV-afgevaardigde Paul Schoeters aan Belga.

De aanleiding voor deze angst is de aankondiging van de directie om in China een centrum voor de productie van analoge persplaten (om bijvoorbeeld kranten te drukken) op te starten. "De directie heeft daarbij verteld dat de productie enkel voor de Aziatische markt is bestemd, maar kon niet uitsluiten dat later vanuit China ook andere markten aangeboord worden."

De optie voor China heeft volgens Schoeters te maken met de daling van de vraag naar analoog materiaal in Europa. Het verminderen van de analoge productie op de Europese markt, met afvloeiingen in het Engelse Leeds en het Duitse Wiesbaden als gevolg, ligt gevoelig bij de bonden. Die vrezen een verdere afbouw of zelfs stopzetting van dit soort productie in Europa, ten voordele van lageloonlanden. Ze dreigen met acties als hun vrees bewaarheid wordt.

Maar eerst wordt het wachten op het verdere verloop van de sociale onderhandelingen. "Bedoeling is dat de werknemers voor de kerstvakantie weten hoeveel ontslagen er vallen", aldus Schoeters. "De ongerustheid duurt al te lang". Bovendien hoopt hij dat de problemen op de markt achter de rug zullen zijn tegen het afsluiten van het boekjaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud