Ex-communisten halen geen meerderheid in Polen

Volgens voorlopige uitslagen blijft de SLD, die zondag in lijstverbinding met de kleine Arbeidsunie (UP) de parlementsverkiezingen won, steken op 219 van de 460 zetels. Het tegenvallende resultaat leidde tot een verdere daling van de Warschause beursindex WIG-20. De zloty verloor licht ten opzichte van de euro.

Investeerders zijn bang dat een minderheids- of coalitieregering niet in staat is bezuinigingen door te voeren. Die zijn nodig om te voorkomen dat het begrotingstekort in 2002 oploopt tot 11 procent van het BBP. Vorige week presenteerde professor Marek Belka, SLD-kandidaat voor Financiën, een bezuinigingsplan. Volgens veel waarnemers heeft de speculatie over bezuinigingen de SLD cruciale stemmen gekost.

President Aleksander Kwasniewski vroeg premier Jerzy Buzek maandag zijn functie neer te leggen. Buzeks Verkiezingsactie Solidariteit (AWSP) haalde zondag de kiesdrempel niet. Een versneld aantreden van de nieuwe regering moet mogelijk maken een nieuwe begroting op te stellen. De president liet weten dat hij voorstander is van een minderheidsregering. Oud-SLD-premier Jozef Oleksy sprak zich gisteren uit tegen een minderheidsregering.

Waarschijnlijk wordt SLD-voorman Leszek Miller premier van een minderheidskabinet. Een leider van het liberale Burgerforum (PO) liet gisteren weten niet geïnteresseerd te zijn in een coalitie met de SLD. Ook een leider van de boerenpartij PSL, die tussen 1993 en 1997 met de SLD regeerde, verklaarde niets te voelen voor een coalitie. De PSL vreest de concurrentie van de populistische boerenleider Andrzej Lepper, wiens partij, Samoobrona, met 10 procent verrassend hoog scoorde in de verkiezingen. Lepper heeft zich tot nu toe als enige bereid verklaard tot een coalitie met de SLD, maar eiste daarbij onmiddellijk een gegarandeerd inkomen voor werklozen.

Alle partijen, inclusief het uit Solidariteit voortgekomen Recht en Rechtvaardigheid (PiS) en de ultrakatholieke Poolse Gezinsliga hebben zich bereid verklaard wetsvoorstellen te steunen. Gisteren spraken de leiders van PiS en Samoobrona hun steun uit voor het SLD-voorstel om de autonomie van de centrale bank in te perken.

EO

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud