Exporteurs onderuit

(tijd) De beurs van Tokyo zette donderdag haar glijvlucht voort. De Nikkei-index zakte 2 procent tot 11.515 punten. Van de remonte van dinsdag blijft niets meer over.

Vooral de exporteurs kregen het hard te verduren. De daling van de dollar tegenover de yen is immers slecht nieuws voor de bedrijven die een groot deel van hun omzet in de VS realiseren. Gisteren ging de yen bijna 2 procent hoger tegenover het groene biljet. Autoproducent Honda, die 90 procent van zijn operationele winst uit de States haalt, viel met 4,8 procent terug tot 4.180 yen. Elektronicagigant Sony tuimelde 4,9 procent lager tot 6.010.

Ook de chipsector ging onderuit. De Japanse Vereniging van Halfgeleiderfabrikanten maakte bekend dat de bestellingen in juni driekwart lager lagen dan in dezelfde maand vorig jaar. Advantest verloor 4 procent, Tokyo Electron 2,8 procent. Japan Energy, dat koperdraden maakt voor chips, plofte 3 procent lager. Volgens een krantenartikel zal het bedrijf zijn productie met 40 procent terugschroeven.

Op de beurs van Hongkong zakte de Hang Seng-index met 2,6 procent tot 11.832 punten. China Mobile speelde 10 procent kwijt tot 31,40 Hongkongse dollar. De winst tijdens de eerste zes maanden bleef met 13,8 miljard yuan onder de verwachtingen van 15 miljard yuan van de analisten.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud