Extra zwaar toestel ingezet bij nieuwe aanvallen op Afghanistan

Aanvankelijk dacht men in Kandahar ook gevechtshelikopters te horen, maar een bevestiging voor de inzet van dergelijke toestellen wilde Washington niet geven. Later werd duidelijk dat het vermoedelijk ging om een AC-130 vliegtuig van de Amerikaanse speciale troepen.

De AC-130 is een viermotorig propellorvliegtuig dat bewapend is met allerhande kanonnen en mitrailleurs en onder meer gebruikt wordt door speciale commando-eenheden. De AC-130 is een door Lockheed gebouwde Hercules die speciaal is uitgerust met wapens die naar de zijkant vuren en die voornamelijk 's nachts worden ingezet voor aanvallen op gronddoelen.

De Amerikaanse luchtmacht gaat binnenkort de troepen van de Taliban ten noorden van Kaboel bombarderen, zo heeft de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld maandag verklaard.

De Taliban verhinderen daar dat de Noordelijke Alliantie, de gewapende Afghaanse oppositie, naar de hoofdstad oprukt. Dit gebied bleef volgens Rumsfeld tot dusver vrij gespaard van luchtaanvallen omdat er onvoldoende inlichtingen waren om doelwitten uit te kiezen. "Sinds drie of vier dagen zijn dagelijks troepenconcentraties aangevallen" en gepoogd wordt om de verbinding met het Afghaanse verzet op het terrein te versterken, aldus de minister.

De Amerikaanse raids die op 7 oktober begonnen, zijn gestaag voortgezet en nieuwe doelwitten werden afgelijnd met inlichtingen van agenten op de grond en waarnemingen vanuit de lucht, zei Rumsfeld. De minister is globaal gezien tevreden over de luchtaanvallen, maar de luchtafweer van de Taliban en helikopters die verborgen gehouden worden, blijven volgens een gevaar vormen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud