Fed verlaagt rente met 50 basispunten

Na de rentebeslissing namen de Amerikaanse beurzen een duik, maar op het einde van de avond wisten ze zich te herpakken. De Dow Jones sloot uiteindelijk 1,3% hoger af op 8.950,45 punten en de Nasdaq won 0,8% tot 1.492,02 punten.

De basisrente heeft nooit op een lager niveau gestaan en het is sinds mei 1962 geleden dat de rente slechts 2,5% bedroeg. Bovendien is geld lenen in de VS nu omzeggens gratis, vermits de inflatie 2,7% bedraagt. In het bijbehorende bericht stelde de Alan Greenspan en zijn collega's dat de terroristische aanslagen op de VS de onzekerheid nog vergroten in een economische context die sowieso al zwak was. Dit drukt verder op de bestedingen van de gezinnen en de bedrijven, aldus de Fed.

De Fed haast zich wel om hieraan toe te voegen dat de langtermijnvooruitzichten voor de economie en de arbeidsproductiviteit gunstig blijven. Het is echter duidelijk dat de bank de impact van de recente aanvallen niet minimaliseert. Sinds 11 september heeft de Fed immers de rente met een vol procent verlaagd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud