Fed ziet nog geen herstel van Amerikaanse economie

De Federal Reserve schildert in haar Beige Book een somber beeld van de Amerikaanse economie. In de meeste regio's was er in de maanden juni en juli een trage groei of een stabiele activiteit. De kleinhandelsverkopen waren zwak en dikwijls beneden de verwachtingen, ondanks verlaagde prijzen voor een hele reeks consumentengoederen.

De activiteit in de verwerkende nijverheid in bijna alle sectoren en regio's ging verder achteruit in de voorbije maanden, omdat de bedrijven zich aanpasten aan de zwakke binnen- en buitenlandse vraag en verder inteerden op hun aangelegde stocks.

De Fed stipt ook aan dat de voortdurende zwakte in de verwerkende nijverheid zich heeft uitgebreid naar andere sectoren van de economie. Daardoor is er een vermindering van de vraag naar kantoorruimte en naar transportdiensten.

De woningmarkt blijft stabiel en breidt zich zelfs uit in sommige regio's, wat wordt toegeschreven aan de lagere rente. De financiele instellingen zien een verminderde vraag naar leningen en een verslechtering van de kwaliteit van de bestaande leningen en leasingcontracten, met uitzondering van de hypotheekleningen voor woningen.

De druk op de arbeidsmarkt en op de lonen is verminderd. Ook zijn de prijzen van energie en grondstoffen in de meeste regio's gedaald. De prijzen van de consumptiegoederen blijven onder controle als gevolg van de dalende kosten en de sterke concurrentie.

Analisten leiden uit het rapport af dat de Fed op 21 augustus nogmaals de federal funds rate zal verlagen met minstens 25 basispunten. Het Beige Book wordt immers als basis gebruikt voor het rentebesluit.

Wall Street reageerde negatief op het rapport, dat wijst op een zwakke Amerikaanse economie. De Dow Jones daalde met 165,24 punten of 1,58% tot 10.293,50. De Nasdaq Composite-index zakte door de grens van 2.000 punten en gaf 61,43 punten of 3,03% prijs tot 1.966,36. De S&P500-index leverde 20,87 punten of 1,73% in tot 1.183,53.

De dollar verzwakte tot 0,8798 dollar per euro. De Amerikaanse obligaties stegen; daardoor daalde de tienjarige rente met 11 basispunten tot 5,05%.

Voor een samenvatting van het Beige Book: klik hier.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud