Advertentie

Federale regering wil 793 miljoen euro extra besparen

De 793 miljoen euro zoekt de regering op drie plaatsen. Besparingen in alle ministeries moeten 174 miljoen euro (7 miljard frank) opleveren. De gezondheidszorg moet 248 miljoen euro (10 miljard frank) besparen, waarvan 59 miljoen euro (2,4 miljard frank) in de klinische biologie. Ten slotte wordt op 372 miljoen euro (15 miljard frank) aan fiscale inkomsten gerekend. Dat bedrag wil de regering hoofdzakelijk bij elkaar harken door de BTW-fraude efficiënter aan te pakken. Daarnaast moeten een beter beheer van de verkeersbelasting en een meer efficiënte inning van de personenbelasting extra inkomsten opleveren.

Minister van Financiën Reynders zei dinsdag dat de terugval van de BTW-inkomsten met 250 miljoen euro (10 miljard frank) gedeeltelijk is veroorzaakt door BTW-fraude. De regering kondigde begin dit jaar de oprichting aan van een ondersteuningscel om die fraude aan te pakken, maar bij gebrek aan financiële middelen is van de strijd tegen BTW-carrousels nog niets in huis gekomen.

Het kernkabinet bevestigde woensdag ook het streefdoel van een begrotingsoverschot van circa 20 miljard frank of 0,2% van het BNP. Tevens werd beslist de begroting voorzien voor het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie op te voeren van 27 miljoen euro (1,1 miljard frank) naar 40 miljoen euro (1,6 miljard frank).

De besparingsmaatregelen worden vrijdag aan de ministerraad voorgelegd, maar zouden geen onderwerp meer uitmaken van discussies.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud