Flexibele buikriem

We lijken er stilaan immuun voor te worden, want we lezen er vrijwel dagelijks over in de kranten. Bedrijven maken slechte kwartaalresultaten bekend en verwijzen daarbij doorgaans naar de moeilijke economische omstandigheden. Ze zetten prompt de tering naar de nering en slanken hun personeelbestand af.

Eerst leek de malaise zich te beperken tot de Verenigde Staten, maar al enkele maanden draaien ook de Europese economieën vierkant. Afgelopen week nam een grote Belgische bank zelfs het woord 'recessie' in de mond: volgens de BBL boekt onze economie in het tweede én derde kwartaal een negatieve groei.

Vooral de technologiesector lijkt de conjuncturele verslapping moeilijk te verteren. Dat is niet verwonderlijk, want na een lange reeks vette jaren worden de ICT-bedrijven (informatie- en communicatietechnologie) plotseling met alle plagen van Egypte geconfronteerd. Eerst was de zogenaamde dotcom-sector aan de beurt. Jonge internetbedrijfjes zonder een ernstig businessplan vielen als vliegen omdat de beleggers de aanhoudende verliezen niet langer pikten. Al snel breidde de malaise zich uit naar de traditionele ICT-bedrijven.

Telecombedrijven die fortuinen ophoestten voor absurd dure UMTS-licenties moesten de buikriem aanhalen. Dat bracht dan weer een crisis teweeg bij de leveranciers van netwerkapparatuur, zoals het Amerikaanse Cisco en het Franse Alcatel. Beide groepen maakten grootscheepse herstructureringen bekend die gepaard gaan met aanzienlijke jobverminderingen.

In de informaticasector krijgen pc-fabrikanten het moeilijk omdat particulieren en bedrijven voor het eerst in 15 jaar minder pc's kopen. Daaruit volgt dat ook softwarebedrijven, zelfs het machtige Microsoft, in de klappen delen. Fabrikanten reageren door meer dan ooit de fabricage van hun producten te outsourcen. Steeds minder pc-merken worden in eigen huis gemaakt, en hetzelfde geldt voor andere technologieproducten. Philips gaat de productie van zijn videorecorders en andere massaproducten uitbesteden. Alcatel-topman Serge Tchuruk ging nog verder: hij zei dat Alcatel een 'bedrijf zonder fabrieken' moet worden.

Zowel in het geval van Alcatel als dat van Philips blijft ook België niet buiten schot. Dat ondervonden afgelopen week nog de zowat 600 vaste en tijdelijke werknemers van Philips Hasselt voor wie geen plaats meer is in de organisatie.

In steeds meer bedrijven beperken de saneringen zich niet tot minder hoog geschoold personeel. Ook hoogopgeleide, gespecialiseerde arbeidskrachten zoals ingenieurs moeten eraan geloven. Indien deze trend aanhoudt, kan dat betekenen dat het tekort aan gespecialiseerde IT-krachten waarover de Amerikaanse en Europese overheden al geruime tijd zeuren, zichzelf binnenkort heeft opgelost.

De meeste waarnemers denken van niet. Zij verwachten dat zodra de overgang naar de euro achter de rug is en bedrijven dus weer budgetten voor andere IT-projecten hebben, de vraag naar informaticaproducten- en diensten terug op gang zal komen. Volgens hen moeten de informatici zich dus niet onmiddellijk zorgen maken. Wel zullen zij almaar meer flexibiliteit aan de dag moeten leggen om zich te blijven aanpassen aan de razendsnel evoluerende markt.

Luc VAN AELST

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud