Advertentie

FLV Fund ontmantelt zichzelf (update)

De bedrijfstop wil, naarmate de eigendommen van het bedrijf beetje bij beetje afgebouwd worden, het kapitaal terug uitbetalen aan de aandeelhouders. Volgens FLV Fund bedraagt de faire waarde van het aandeel op 30 juni 6,24 dollar. Het start bovendien de procedure op om een eerste uitbetaling van 1,36 euro per aandeel te doen. Van de 49 miljoen euro in kas, is een groot deel namelijk overbodig geworden. Na de uitbetaling aan de aandeelhouders - juridisch een kapitaalvermindering - en de herstructureringsmaatregelen schiet er nog 21 miljoen euro cash over.

Andere opties dan een geleidelijke ontmanteling bleken niet haalbaar, vertelde gedelegeerd bestuurder Piet Vandermeersch. Doorgaan kon niet omdat de koers geschorst was, en er rond FLV Fund een negatieve sfeer hangt door het Lernout & Hauspie-debacle. Een partner vinden lukte niet. Vandermeersch: "Zij die wel wilden bieden, hadden geen aantrekkelijke prijs. Bovendien wilden ze het risico bij de vroegere aandeelhouders laten liggen." De vennootschap meteen liquideren zou de slechtst mogelijke verkoopprijs van activa opleveren, dus restte er FLV Fund niets dan langzaam aan de activiteiten af te bouwen.

De investeringen die FLV Fund tot 2004 nog doet, beperken zich tot defensieve investeringen. Bij sommige bedrijven heeft het fonds zich verplicht om voort te investeren als dat bedrijf bepaalde resultaten haalt. Vandermeersch wilde niet kwijt om welke bedrijven het gaat. Moest er toch nog een serieus overnamebod komen, dan zal de raad van bestuur het voorleggen aan de aandeelhouders, zei Vandermeersch. Maar echt waarschijnlijk acht hij die optie niet.

Dat FLV Fund langzaam uitbolt, betekent niet dat het de zaken op zijn beloop laat. Het kantoor in Singapore gaat dicht, en de Aziatische dochter wordt opgedoekt. In de VS worden alle activiteiten in het Californische Silicon Valley samengebracht. De operationele kosten moeten slinken tot 3 miljoen euro per jaar en van de 19 werknemers bij FLV Management verdwenen er al 4. Naarmate de activiteiten afbrokkelen, verdwijnt ook de rest.

De problemen begonnen voor FLV Fund in Korea, toen het betrokken werd in de schandalen rond spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. In de nasleep daarvan volgden conflicten met commissaris KPMG. De crash van de technologie-aandelen betekende de doodsteek, zegt het investeringsfonds.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud