Advertentie

Fortis Bank vereenvoudigt technologie pc-bankieren

Een duidelijk opgeluchte directie van Fortis Bank riep op 19 september de pers bijeen om verslag uit te brengen van de naar eigen zeggen geslaagde omschakeling naar het nieuwe, eengemaakte IT-platform. "Een monsteroperatie die al sinds 1999 in verschillende stappen werd voorbereid en het voorbije weekend grotendeels werd afgerond", zei directielid Jean-Pierre Cardinael, die aan het hoofd stond van het IT-project.

Om de enorme omvang van de IT-integratie te illustreren gaf Cardinael enkele cijfers mee. Duizend informatici werkten twee jaar (deeltijds) aan het project. Samen hebben zij 10.000 programma 's en 20 miljoen gecodeerde lijnen ontwikkeld of vernieuwd en streken zij in die periode ongeveer 100 miljoen euro (4 miljard frank) loon op. Een duidelijk beeld over de totale kostprijs kon of wou de directie niet geven.

Cardinael gaf wel toe dat er nog problemen zijn met pc-bankieren, maar die bestonden al voor de omschakeling. "We maakten destijds, in volle euforie over de internetboom, de verkeerde beslissing om pc-banking te voorzien van alle mogelijke technische snufjes. Dat maakte het systeem zwaar en enorm traag voor klanten met minder krachtige computers. Om de klantentevredenheid op te drijven gaan we de technologie sterk vereenvoudigen."

Maar dat was niet die enige les die Fortis Bank uit de IT-operatie trok. Directievoorzitter Herman Verwilst wees ook op het belang van de interne communicatie en de motivatie en betrokkenheid van medewerkers. Of het de Fortis Bank-topman menens is, zal snel blijken. Met de onderhandelingen over de gelijkschakeling van de arbeidsvoorwaarden staat hij al gauw voor een nieuw examen. "De onderhandelingen lopen. Wij hopen voor eind dit jaar tot een akkoord te komen over de aanvullende pensioenen en begin volgend jaar over de rest", zei Verwilst.

NT

Advertentie
Gesponsorde inhoud