Advertentie

Fortis-econoom gelooft niet in snel marktherstel

"Ik had na deze pijnlijke week een technisch herstel verwacht, maar het nieuws is gewoon te slecht. Telecomproducent Motorola kwam donderdag opdagen met de zoveelste omzetwaarschuwing en met deze slechte werkloosheidscijfers is het helemaal om zeep," zucht van den Eede.

Er lijken voor beleggers bitter weinig toevluchtsoorden te zijn. "De financiele sector zal het nog zwaar te verduren krijgen. De banken gaan gebukt onder minwaarden op beleggingen, lagere opbrengsten uit distributie en minder inkomsten uit het zakenbankieren. Bovendien blijkt de kortetermijnrente stabiel, terwijl de langetermijnrente daalt. Dit verkleint de marges. Ook de verzekeringssector ontsnapt niet aan de minwaarden op kapitaal," stelt een weinig optimistische van den Eede.

Het valt wel op dat de Europese beursgraadmeters, waaronder de EuroStoxx50, sinds vorig jaar trendmatig daalden, terwijl de Amerikaanse Dow Jones goed standhoudt. Van den Eede verklaart: "In de Eurostoxx-indices zitten veel meer technologiewaarden en de koersen van deze aandelen zijn allemaal de dieperik in gegaan. Daarenboven hebben veel Amerikanen hun Europese aandelen verkocht." Meer specifiek voor de technologiesector is volgens de econoom de fusie tussen HP en Compaq een zware klap. "Met dit nieuws zijn de beleggers pas écht gaan inzien hoe slecht het in de sector gaat. Ze beseffen dat dit nog maar het topje van de consolidatie-ijsberg is."

Een structureel herstel ziet van den Eede nog niet snel gebeuren. "De winstvooruitzichten moeten fundamenteel verbeteren. Als de markten nu gaan stijgen, dan verslechteren de koerswinstverhoudingen weer, worden de beleggers weer nerveus en dalen de koersen weer." Een duurzaam herstel kan er volgens hem maar onder twee voorwaarden komen: "Ten eerste, de indices die de verwachtingen van de aankoopdirecteurs weergeven, moeten zowel in de VS als in Europa herstellen. Ten tweede, het consumentenvertrouwen moet verbeteren. Pas dan krijgen we een structureel herstel van de markten."

Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud