Fortis verwacht amper 0,7 procent groei in 2002

Fortis Bank besliste de groeiraming voor 2001 te verlagen van 1,2 tot 1,0 procent en voor 2002 van 2,1 tot 0,7 procent. Zij zegt dat er geen reden is om een heropleving in de komende zes maanden te verwachten na de negatieve groei in het tweede en derde kwartaal. De aanslagen van 11 september ondermijnen de buitenlandse vraag, ondernemingen stellen investeringen uit tot volgend jaar en de consumenten aarzelen om duurzame goederen te kopen.

"Daarom verwachten we een sterke negatieve groei in het vierde kwartaal en ongeveer nulgroei in het eerste kwartaal van volgend jaar", zeggen de Fortis-economen Guy Verfaille en Fabienne Dandelot. Zelfs met een sterke heropleving vanaf het tweede kwartaal blijft de groei van 2002 lager dan 1 procent.

Dexia Bank verlaagt haar groeiramingen voor dit en volgend jaar tot 1,3 en 1,5 procent. Econoom Jacques de Pover merkt wel op dat de voorspelling voor dit jaar erg onzeker is, want de Nationale Bank publiceert volgende week woensdag groeicijfers volgens een nieuwe methodologie.

De andere financiële instellingen hadden hun vooruitzichten al aangepast en herzien daarom hun ramingen niet. Zij zijn allemaal optimistischer dan Fortis Bank. Het valt op dat de prognoses voor volgend jaar sterk variëren als gevolg van de grote onzekerheid. Beursvennootschap Petercam verwacht een herstel vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar en 1 procent groei in 2001 en 2002. Ook KBC voorspelt een heropleving vanaf de jaarwisseling en tipt op 1,2 procent groei dit jaar en 1,6 procent volgend jaar. De BBL is meest optimistisch en verwacht een positieve groei vanaf het huidige kwartaal. Zij rekent op 1,6 procent groei in 2001 en 1,9 procent in 2002.

WV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud