Franse consumentenprijzen wakkeren hoop op Europese renteverlaging aan

De Franse consumentenprijzen gingen in juli omlaag met 0,2 procent, de eerste daling in zes maanden. Het inflatiepeil in Frankrijk, de derdegrootste economie in Europa, blijft ongewijzigd op 2,1%. Economen verwachten nu dat de Europese Centrale Bank (ECB) door deze cijfers eind augustus zal overgaan tot een nieuwe renteverlaging. De ECB wakkerde vorige week trouwens zelf de hoop op een renteverlaging aan door te verklaren dat ze de rentetarieven zou aanpassen aan de vertragende economie en een afnemende inflatie.

Ook in de Verenigde Staten speculeren beleggers steeds meer op nieuwe renteverlagingen. De Amerikaanse economie blijft er immers belabberd uitzien. De index voor producentenprijzen daalde in juli sterker dan verwacht. Die daling toont aan dat het inflatiegevaar in de VS vrijwel onbestaande is, maar wijst wel op een zwakke vraag en op de onmogelijkheid van bedrijven om hun prijzen te verhogen. Dat zijn twee factoren die de bedrijfswinten onder druk zetten.

Ook het Beige Book, het zeswekelijkse rapport van Amerikaanse centrale bank (Fed), ziet nog geen onmiddellijk herstel. Omdat het Beige Book als basis dient voor het rentebeleid van de Fed, verwachten veel economen een nieuwe renteverlaging op 21 augustus. (Fed ziet nog geen herstel voor de Amerikaanse economie)

Door dit ongunstige economische klimaat blijven aandelen een weinig aantrekkelijke belegging voor veel mensen. In juni trokken de Europese beleggers een recordbedrag van 3,3 miljard euro terug uit beleggingsfondsen in aandelen. Analisten breken zich ondertussen het hoofd over wanneer de Europese beurzen de nu al meer dan een jaar durende baissemarkt van zich af zullen schudden.

Terwijl de zakenbank Salomon Smith Barney gelooft dat de aandelenmarkt zich zal herstellen vanaf het einde van dit jaar, noemt Fortis-econoom Philippe Gijzels de tijd nog niet rijp om zich opnieuw op aandelen te storten. Daarvoor moeten de beurskoersen zich eerst stabiliseren moeten de leidende indicatoren zich duidelijk verbeteren. (Economen schrikken van somber Beige Book)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud