G7: economische teruggang zal van korte duur zijn

'Wij voelen het als onze taak om de nodige maatregelen te treffen om de economische groei te bevorderen en onze financiele markten te beschermen.'

De G7 neemt zich voorts voor de geldstroom naar terroristen af te snijden. Landen of centra die door hun regelgeving financiering van onder andere terroristische activiteiten mogelijk maken, moeten worden aangespoord mee te werken aan het financieel droogleggen van terroristische organisaties.

De ministers van de G7 zullen samen de rente in de gaten houden en waar nodig gezamenlijk actie ondernemen om economische groei aan te zwengelen. Volgens de Franse minister van Financien en Economie Laurent Fabius moet de Europese Centrale Bank de rente verder verlagen. De bewindslieden die in Washington bijeen waren, komen uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie, Italie, Japan en de VS.

Maar volgens de president van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, is een tweede renteverlaging niet nodig. 'De tarieven zijn op het juiste niveau,' zei hij zaterdag na een ontmoeting met de ministers van Financiƫn van de G7.

Duisenberg ontkende de noodzaak tot verdere renteverlagingen om de Europese economie van een neergang te behoeden. Volgens hem zal de Europese economie tegen het einde van het jaar zich weer in een stijgende lijn bevinden door 'een aanhoudende lage inflatie, een gezonde betalingsbalans, loonmatiging en de effecten van de belastingverlagingen'.

De ontmoeting van de G7 vond plaats tegen de achtergrond van een groeiende besef dat de VS mogelijk in een recessie verkeert. Vrijdag zei de Amerikaanse Minister van Financien Paul O'Neill dat de aanslagen van 11 september 'vrijwel zeker tot negatieve groei zullen leiden in het derde kwartaal en dat het verwachte economische herstel nog een kwartaal of langer zal uitblijven.'

Onder de officiele omschrijving van een recessie in de VS wordt verstaan twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve groei.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud