Advertentie
Advertentie

G7-top in Genua officieel van start

Een technisch defect aan het regeringsvliegtuig verplichtte de premier rechtsomkeer te maken. Intussen is de Italiaanse politie al een eerste keer opgetreden tegen anti-mondialiseringsbetogers.

De leiders van de G-7 (Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de VS) arriveerden vrijdagmorgen in de tot een versterkte burcht omgebouwde Italiaanse havenstad. De Russische president Vladimir Poetin wordt in de namiddag verwacht. Dan kan ook de G-8, de top van de zeven rijkste industrielanden en Rusland, effectief van start gaan.

Vrijdagmorgen kwam het tot de eerste rellen tussen betogers en de politie. De politie jaagde de demonstranten uiteen met traangas. Enkele wagens zijn in brand gestoken. Ook gingen afvalcontainers in vlammen op. Met stokken gewapende betogers hebben in het centrum van de stad ruiten ingeslagen en een geldautomaat vernield.

Advertentie

Bij een andere confrontatie tussen politie en betogers zetten de ordediensten een waterkanon in. De betogers gooiden met flessen en stenen. Politie in burger voerde de eerste arrestaties uit. Bij het treffen van de politie met betogers zijn zeker een tiental gewonden gevallen. Dat meldde de Italiaanse tv. De gewonden vielen onder betogers, politie en journalisten.

Elders in de stad bereiden anti-mondialiseringsbetogers vreedzame "sit-ins" voor rond de rode zone.

Vrijdagmiddag wordt een protestmars van ongeveer 5.000 mensen gepland, voornamelijk bestaande uit milieu-activisten. Minder vreedzame betogers plannen later vrijdag een betoging. In totaal worden 100.000 betogers verwacht.

Het historisch centrum van de stad, waar de top plaatsvindt, is hermetisch afgesloten van de buitenwereld. Liefst 20.000 politiemannen en militairen bewaken de zogenaamde "rode zone".

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.