Geldgroei eurozone in juli hoger dan verwacht

De groei van de geldhoeveelheid (M3) versnelde in juli tot 6,4 procent jaar-op-jaar tegenover 6,1 procent in juni. Economen hadden een geldgroei van 6,1 of 6,2 procent voorspeld. De ECB merkte echter op dat de versnelde geldgroei wellicht gedeeltelijk te wijten is aan de vlakke rentecurve en lage aandelenkoersen, die de kortlopende deposito's en effecten aantrekkelijker maken. Deposito's zijn een onderdeel van M3, maar aandelen niet. Bovendien herinnerde de ECB eraan dat de cijfers de geldgroei met zowat 0,75 procentpunt overschatten.

Het driemaandelijkse gemiddelde van de geldgroei nam toe tot 5,9 procent in mei-juli ten opzichte van 5,3 procent in april-juni. De ECB hanteert voor dit gemiddelde een referentiewaarde van 4,5 procent. Toch blijft de grote meerderheid van de economen voorspellen dat de ECB morgen haar basisrente met 25 basispunten verlaagt tot 4,25 procent. Overigens blijft de groei van de kredietverstrekking vertragen. De kredietverlening aan de privé-sector steeg in juli met 8,2 procent jaar-op-jaar ten opzichte van 8,4 procent in juni.

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument daalde in augustus onverwacht. De vertrouwensindex zakte van een herziene 116,3 punten in juli tot 114,3 punten in augustus, het laagste peil in vier maanden. Economen hadden een stijging tot 117,5 punten voorspeld. Amerikaanse gezinnen krijgen dezer dagen hun belastingverlaging in de bus, in de vorm van een cheque van 300 tot 600 dollar. Die bonus leidt voorlopig echter niet tot groter optimisme bij de consument.

De index van het consumentenvertrouwen is gebaseerd op een rondvraag bij 5.000 Amerikaanse gezinnen. Zij moeten hun mening geven over de huidige en toekomstige evolutie van de conjunctuur, de arbeidsmarkt en hun inkomen. Het vertrouwen van de consument is van erg groot belang voor de Amerikaanse economie. De consumptie van de gezinnen tekent voor twee derde van het bruto binnenlands product (BBP). Een dalend vertrouwen leidt onvermijdelijk tot een tragere groei van de consumptie en het BBP.

De euro reageerde negatief op de onverwacht hoge Europese geldgroei. Het tegenvallende Amerikaanse consumentenvertrouwen deed de eenheidsmunt later evenwel herstellen tot 0,9102 dollar tegenover 0,9098 dollar maandag.

Het slechte nieuws over de Amerikaanse economie zette de aandelenmarkten op verlies. In New York verloor de Dow 1,54 procent, de Nasdaq ging 2,48 procent lager. De sombere stemming werd nog aangewakkerd door beurshuis Goldman Sachs, dat de winstprognoses voor serverfabrikant Sun Microsystems fors verlaagde. In Europa keek de Euro Stoxx50-index tegen een verlies van bijna 2 procent aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud