Advertentie

Genua klaar voor G8-weekend vol protesten

De demonstranten bleven ver van de zogenaamde Rode Zone, waar de Italiaanse ordetroepen het centrum van Genua hermetisch hebben afgesloten. De betoging verliep vreedzaam. Voor de komende dagen is de politie echter voorbereid op zware ongeregeldheden. De Rode Zone is afgezet met hekken van vier meter hoog en 20.000 politie-agenten moeten ervoor zorgen dat het ook buiten deze zone rustig blijft.

Radicale actievoerders kondigden echter al aan de Rode Zone te zullen bestormen en zij noemen zichzelf de Witte Overals. De meeste demonstranten zijn volgens de Italiaanse autoriteiten vredelievend. Zaterdag wordt het hoogtepunt van de acties. 120.000 mensen worden verwacht voor de slotoptocht die is georganiseerd door een koepel van bijna 800 belangenorganisaties.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G8-landen (de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Italië en Rusland) spraken gisteren hun respect uit voor de vreedzame demonstranten, maar veroordeelden elke vorm van geweld.

Veel inwoners van Genua zijn vanwege de G8-top en de gevreesde onlusten voor het weekend de stad ontvlucht. Bij veel winkels in het centrum van Genua zijn de ramen gebarricadeerd.

Ook premier Guy Verhofstadt reist naar Genua. Omdat ons land tot eind december voorzitter van de Europese Unie is, mag hij namens de EU de G8-top bijwonen. De conferentie begint vandaag en eindigt zondagmorgen als de staatshoofden en de regeringsleiders hun slotverklaring afleggen. BaK

Pagina 4: Verdere berichtgeving

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud