Advertentie

Goed presterend Microsoft trekt het boetekleed aan

De omzet van de Amerikaanse softwareleverancier Microsoft zal over het afgesloten kwartaal uitkomen op 6,5 tot 6,6 miljard dollar (7,7 miljard euro). Dat is beter dan de verwachte 6,3 miljard dollar (7,4 miljard euro). Het nieuws dat Microsofts cijfers beter zullen zijn dan verwacht, was woensdag na beurstijd een zeldzame positieve noot op de technologiemarkt. Die is de jongste maanden overspoeld door winstwaarschuwingen en herstructureringsnieuws. De koers van Microsoft steeg donderdagochtend meteen met 6,8 procent naar 71 dollar (83 euro).

Waarnemers zeggen dat Microsoft de verwachtingen kon overstijgen door zijn sterke productengamma. Bedrijven stapten massaal over naar het Windows 2000-besturingssysteem en kochten andere - relatief dure - software van de Amerikaanse groep. Die verwacht daardoor in haar vierde kwartaal, dat eindigde op 30 juni, een winst per aandeel van 41 tot 42 dollarcent (49 eurocent).

Microsoft trok deze week nochtans het boetekleed aan. 'Wij erkennen dat sommige bepalingen in onze huidige Windows-licenties door het hof veroordeeld zijn, dus verschaffen we computerproducenten nu grotere flexibiliteit', aldus CEO Steve Ballmer. Microsoft stelt fabrikanten in staat het icoontje voor Internet Explorer te elimineren en icoontjes van concurrerende browsers als Navigator van Netscape (onderdeel van AOL Time Warner) toe te voegen. De veranderingen moeten al ingevoerd worden voor Microsoft de nieuwe versie van het besturingssysteem, Windows XP, in oktober 2001 lanceert.

Betekent de stap van Microsoft dat de onderneming tot inkeer is gekomen en zijn gedrag fundamenteel verandert? Nee. In feite doet Microsoft alleen concessies in een gelopen race. Momenteel heeft Microsoft met Internet Explorer 87 procent van de browsermarkt in handen. Voormalig marktleider Netscape is al jaren geleden verpletterend verslagen.

Volgens diverse gerechtelijke uitspraken maakte Microsoft in deze oorlog onoorbaar gebruik van zijn Windows-monopolie. Microsoft lijkt op een bokser die een stuk ijzer in zijn handschoen heeft gestopt. Nadat het de tegenstander een gebroken neus en een vroege Parkinson heeft geslagen, haalt het na protesten van publiek en arbiter beteuterd het ijzer uit de handschoen ('Ik wist niet dat dat niet mocht'). Vervolgens geeft het de zieltogende tegenstander een aspirientje en vraagt of hij nog een robbertje wil vechten ('Nu eerlijk zonder ijzer').

Aanleiding voor de 'concessie' was de jongste uitspraak van een hof van beroep in de slepende rechtzaak die Amerikaanse overheden tegen Microsoft aanspanden wegens machtsmisbruik van zijn Windows-monopolie in besturingssystemen voor pc's.

Aangezien de rechtzaak al jaren oud is, concentreerde het juridische gescherm zich op de relatie tussen besturingssysteem en internet browser. Voor de toekomst is het echter veel belangrijker te weten in hoeverre Microsoft de browser-exercitie herhaalt met andere vormen van software.

De software-gigant uit Redmond bij Seattle hoopt veel van zijn Windows XP-versie en zijn .Net-internetstrategie. Critici vrezen dat Microsoft de concurrentie de wind uit de zeilen wil nemen door software voor onder meer instant messaging (veel snellere uitwisseling van boodschappen tussen pc's dan via e-mail) en media players (weergave van video- en audio-opnamen via het internet) te koppelen aan zijn besturingssysteem.

Aangezien het hof van beroep heeft bevestigd dat Microsoft met Windows een monopolie heeft in besturingssystemen, zullen marktpartijen met argusogen kijken naar de 'toeters en bellen' die Microsoft aan Windows XP koppelt. Als Microsoft in hun ogen te ver gaat met 'bundling', kunnen ze een gerechtelijke procedure aanspannen.

HR/JLi

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud