Greenspan ziet nog geen volledig herstel

Federal Reserve-voorzitter Alan Greenspan gaf woensdagmiddag voor het Amerikaanse Congres een toelichting over de economische impact van de terreuraanslagen van 11 september. De centrale bankier wikte zoals gewoonlijk zorgvuldig elk woord, maar gaf wel aan dat er nog lang geen volledig herstel is. 'De economische activiteit herstelde enigszins van het erg lage niveau vlak na de aanslagen, maar het herstel is slechts gedeeltelijk'.

Greenspan stipt ook aan dat de meer vijandige wereld na 11 september een prijskaartje heeft. De verzekeringspremies stijgen. Bedrijven leggen meer voorraden aan en ontslaan meer mensen om zich in te dekken tegen een verstoring van de leveringen of productie. De investeringen in veiligheid leiden tot een tijdelijke daling van de productiviteit, maar volgens de Fed-voorzitter is dat slechts een kwestie van 'maanden' of in het ergste geval 'enkele kwartalen', zeker niet van jaren.

De Amerikanen werden woensdag nogmaals geconfronteerd met die vijandige wereld. Berichten als zou miltvuur in het ventilatiesysteem van de Senaat zijn geraakt, wakkerden in de VS de psychose aan. Dat duwde ook Wall Street in het rood, na een positieve start. De Dow Jones eindigde 1,61 procent lager, de Nasdaq-index verloor 4,40 procent. De relatief meevallende resultaten van technologiebedrijven Intel en IBM beperkten de verliezen.

Verontrustend was daarentegen de nieuwe golf van massale ontslagen. De fabrikant van auto- en vrachtwagencomponenten Dana koppelde slechte resultaten aan de melding dat er wereldwijd 11.250 banen verdwijnen. Ook bij het computerbedrijf EMC en het beurshuis Merrill Lynch staan duizenden jobs op de helling.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud