Advertentie

Groei wereldeconomie zakt naar laagste peil in acht jaar

Het IMF onderstreept dat de concrete groeiprognoses juist voor de tragische gebeurtenissen van 11 september afgerond werden en dus nog geen rekening houden met de gevolgen ervan. De kans is dus reëel dat de groei van de wereldeconomie dit jaar kleiner is dan 2,5 procent, de drempel waaronder het IMF spreekt van een wereldwijde recessie. Het is van 1993 geleden dat de wereldwijde expansie nog onder de 2,5 procent zakte.

"De aanslagen zullen op de korte termijn een heel duidelijke impact hebben op de economische activiteit, zowel in de Verenigde Staten als in andere landen", zei Kenneth Rogoff, de hoofdeconoom van het IMF woensdag bij de voorstelling van de World Economic Outlook. "Toch is de kans groot dat het herstel reeds in de eerste helft van volgend jaar aanvangt. Het effect op de groeicijfers van 2001 zal eerder gering zijn, omdat de ontwikkelingen tijdens het derde en vierde kwartaal van een jaar weinig impact hebben op de gemiddelde groei voor een heel jaar. In 2002 zal de wereldwijde groei evenwel lager liggen dan de 3,5 procent die in het rapport naar voren wordt geschoven".

Voor de VS voorspelt het IMF dit jaar een groei van 1,3 procent, na 5 procent in 2000, en van 2,2 procent in 2002. "Maar alles hangt af van de evolutie van de productiviteit, de wisselkoers van de dollar en het vertrouwen van de consumenten", schrijft het Fonds. Het IMF raadt de centrale bank aan de rente verder te verlagen en waarschuwt Washington voor extra uitgaven of bijkomende belastingverlagingen om de groei te stimuleren. "Het is best wat af te wachten om te zien hoe de zaken evolueren", zei Rogoff bij de voorstelling van de World Economic Outlook.

Advertentie

De Japanse economie krimpt dit jaar met 0,5 procent en groeit in 2002 met een erg magere 0,2 procent. Het Fonds raadt de centrale bank aan de deflatie (dalende prijzen) te bestrijden en de rente verder te verlagen. De recessie in Japan en de inzinking in de VS zijn een slechte zaak voor de Zuidoost-Aziatische groeilanden. Die zien hun groei dalen van 8 procent in 1999 en 2000 tot 1 procent dit jaar.

De economische groei in de eurozone zakt van 3,4 procent in 2000 tot 1,8 procent dit jaar en 2,2 procent in 2002. Vooral Duitsland laat het met een expansie van amper 0,8 procent in 2001 afweten. Maar nogmaals, deze cijfers houden geen rekening met de gevolgen van de aanslagen van 11 september. Het IMF meent dat de Europese Centrale Bank de rente verder moet verlagen om de economische groei aan te wakkeren.

CP

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud