Groeiend pessimisme over fusie Belgacom-KPN

Hoewel enkele bronnen zeggen dat de uitkomst nog steeds een dubbeltje op zijn kant is, tekenen een aantal breekpunten zich steeds scherper af. De minister van Overheidsbedrijven, Rik Daems, wil via zijn woordvoerster enkel kwijt dat er 'geen evolutie is in het dossier, noch in negatieve noch in positieve zin.'

Belgacom en KPN praten nu al meerdere maanden over een fusie. De afgelopen weken werd wel minder intens onderhandeld door de vakantie van een aantal sleutelfiguren maar de zakenbankiers werkten verder. Aan Belgische zijde groeit de wrevel over de houding van KPN. Het Nederlandse kamp lijkt niet geneigd snel te gaan, terwijl de Belgische onderhandelaars verwacht hadden dat KPN door zijn weinig rooskleurige financiële situatie zich soepeler zou opstellen. Bovendien begint de vermoeidheid te wegen op de gesprekspartners. 'Men riskeert het dossier kapot te analyseren', zegt een bron.

In kringen van de Belgische regering wordt gezegd dat er 'zich een aantal breekpunten, dingen die maken dat je verder praat of niet, aandienen die er een maand geleden ook waren maar niet even scherp afgebakend.' De waardebepaling van de twee bedrijven, een heikel punt in de gesprekken, is slechts een van die breekpunten.

De bijna permanente daling van het KPN-aandeel bemoeilijkt die waardebepaling. Donderdag sloot KPN in Amsterdam af op 3,67 euro (-5,6%), een nieuw historisch dieptepunt. De aandelen speelden de afgelopen vier maanden al bijna drie kwart van hun waarde kwijt. Analisten wijten dat onder meer aan het uitblijven van nieuws over de fusiegesprekken. De obligaties van KPN werden gisteren ook opnieuw minder waard en de verzekering die kopers van obligaties kunnen aangaan om zich in te dekken tegen risico's werd duurder. Dat heeft rechtstreeks te maken met de groeiende vrees op de markt dat de dalende waarde van KPN de fusieplannen aan het kelderen is.

Mogelijk komt er volgende week meer nieuws. Dan vergadert de Belgische ministerraad voor het eerst na het zomerreces. De Belgische staat bezit de helft plus één aandeel van Belgacom.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud