Advertentie

Grote vraag naar hefboomfondsen sinds terreuraanslagen VS

De privé-bankiers, van wie de rijke clientèle de belangrijkste beleggers in hefboomfondsen zijn, melden dat sinds 11 september heel wat geld naar dit soort fondsen stroomt. Michel Nassif, hoofd alternatieve beleggingen bij JP Morgan Private Bank in Genève, zegt dat de verkoop sinds de aanslagen met 8 procent is gestegen.

"De interesse blijft zeer groot. Beleggers zijn tot de conclusie gekomen dat de aandelenmarkten niet sterk zullen stijgen en dat de economie mogelijk nog geruime tijd zwak blijft. Voor de belegger lijkt er niet veel rooskleurig. Wat overblijft zijn hefboomfondsen."

Klanten bouwen een deel van hun aandelenposities af, nemen winst op hun obligaties en investeren de cash in hefboomfondsen, zegt Andrew Popper van SG Hambros, de divisie privaat bankieren van Société Générale in Londen. "De gebeurtenissen in de VS hebben de interesse van de beleggers voor deze fondsen aangewakkerd omdat hefboomfondsen het lang niet slecht gedaan hebben in vergelijking met andere beleggingen."

De Hennessee Hedge Fund Index (HHF), die uit 20 deelindices bestaat die elk focussen op verschillende regio 's of strategieën, toont dat hefboomfondsen het in september beter deden dan de S&P 500-index, die 8,1 procent inleverde, of de Dow Jones, die 11,1 procent verloor. De HHF-index viel in september slechts met 2 procent terug. Dit was wel het grootste verlies van dit jaar, en de derde opeenvolgende maand die met rode cijfers werd afgesloten. Op jaarbasis blijft de daling van de hefboomindex beperkt tot 0,6 procent, terwijl de S&P 500 20,4 procent verloor.

Hefboomfondsen zijn beleggingsfondsen met een beperkte reglementering, die meestal gereserveerd zijn voor klanten die minstens 1 miljoen dollar op tafel kunnen leggen. Dergelijke fondsen gaan vaak "short", waarbij ze een geleend aandeel verkopen in de hoop het later goedkoper terug te kopen, of investeren met geleend geld om het rendement op te drijven.

Hefboomfondsen zijn in dit moeilijke beursjaar zeer populair geworden wegens de belofte dat hun resultaten onafhankelijk zijn van de evolutie op de aandelenmarkten. Sommige fondstypes mikken ook op de volatiliteit van de markt, die de jongste tijd hoog was.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud