Advertentie

Gsm belangrijk voor Belgen als 'relatiemanager'

Het belang van de gsm als 'relatiemanager' hoeft niet te verwonderen. Ongeveer een jaar geleden overtrof het aantal mobilofoongebruikers in ons land het aantal vaste toestellen. Bovendien is de mobiele telefoon een erg persoonlijk stuk technologie. 'Als je iemand mobiel belt, raak je het lichaam van de andere bijna aan omdat die het toestel op zich draagt. Dat is anders bij een vaste lijn waar vaak iemand anders opneemt, of bij de e-mail', zegt de Britse cultuuronderzoekster Sadie Plant (zie hierboven).

De steekproef van Motorola leert dat 53 procent van de ondervraagden zijn mobiele telefoon belangrijk vindt voor vriendschaps- en liefdesrelaties. Hogere scores duiken op bij Brusselaars (81%), alleenstaanden (70%) en jongeren tussen 15 en 25 (74%). Bovendien valt op dat bewoners van grote steden (72%) hun gsm hiervoor belangrijker achten dan mensen in kleine steden en gemeenten. 'Daar zijn de oude sociale structuren veel meer bewaard gebleven', zegt Dennis Stevens, Benelux-marketingmanager voor Motorola.

Een tweede vaststelling is dat 58 procent van de respondenten de mobiele telefoon vastpakt om intieme afspraken te maken. Eén op de drie doet dat vaak tot heel vaak. Bij alleenstaanden en jongeren tussen 15 en 25 is dat zelfs één op de twee. De regionale verschillen zijn opvallend: bij de Vlamingen gebruikt 25 procent 'heel vaak' de mobilofoon voor intieme afspraken tegen 39 procent bij de Walen. De Brusselaars spannen de kroon met 67 procent.

Onder de 58 procent die intieme afspraken mobiel vastlegt, doet 5 procent dat met een tweede toestel. Dat komt overeen met 3 procent van de totale steekproef. De score voor vrouwen (6%) is niet significant groter dan voor mannen (4%). 'We neigen hier naar de conclusie dat de hoofdreden voor het aanschaffen van het tweede toestel het maken van afspraken is met andere mensen dan de partner', aldus Stevens. Het gebruik van voorafbetaalde kaarten, waardoor een factuur naar het thuisadres vermeden wordt, helpt hier een handje.

Ten slotte is er de niet verrassende vaststelling dat één Belg op de drie met een mobilofoon SMS-berichten een (heel) belangrijke rol toedichten in hun liefdesleven. De hoogste score vinden we opnieuw bij jongeren, alleenstaanden en Franstaligen.BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud