Heeft chipsector het ergste achter de rug?

De technologieaandelen boekten woensdag een mooie vooruitgang dankzij een positief rapport over de chipsector van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Die meent wel dat de sector nog altijd geconfronteerd wordt met overcapaciteit en tegenvallende vraag, maar toch zouden de meeste chipproducenten nu het ergste achter de rug hebben.

Toch is er nog niet onmiddellijk reden tot juichen, want in de Verenigde Staten blijft de stroom teleurstellende macro-economische gegevens aanhouden. De NAPM-index, die de evolutie van de verwerkende nijverheid weergeeft, blijkt in juli gedaald te zijn van 44,7 tot 43,6. Dat wijst op een inkrimping van de industrie in de VS. Eerder deze week was al te horen dat consumentenvertrouwen in de VS opnieuw was gedaald en dat de groei van de Amerikaanse economie zich op het laagste peil in acht jaar bevindt. Kan Wall Street in een dergelijk economisch klimaat verbeteren? (Wall Street naar onzeker tweede halfjaar)

Sommige economen zien nog geen reden tot paniek. Volgens Peter vanden Houte, hoofdeconoom bij BBL, zal de Amerikaanse economie aantrekken vanaf het vierde kwartaal. Een eventuele herstelbeweging zal wel trager verlopen dan eerst gedacht. (Hoofdeconoom BBL verwacht heropleving Amerikaanse economie in vierde kwartaal en Economisch herstel loopt niet van een leien dakje).

Wat de Belgische economie betreft, lijkt de dalende trend stopgezet. ( Belgische economie lijkt aan de beterhand). Het lijdt echter geen twijfel dat de economische groei in heel Europa nog een hele tijd zal achterblijven. Wim Duisenberg, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) komt daarom steeds meer onder druk om een soepeler rentebeleid te voeren. Maar de meeste economen gaan ervan uit dat Duisenberg ook deze week de rente ongewijzigd zal laten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud