Herschikking MSCI zet miljarden euro's in beweging

Uitbollen in de aanloop naar het weekend is er niet bij in de marktenzalen. Wereldwijd zetten handelaars zich schrap voor de hertekening van de indexen van Morgan Stanley Capital International (MSCI), waarvan de eerste fase vandaag ingaat. In mei kondigde indexaanbieder MSCI aan over te schakelen naar een weging volgens 'free float', het percentage aandelen waar beleggers effectief in kunnen handelen. De helft van de aanpassingen gaat vandaag in, de andere op 31 mei 2002.

Over de precieze impact van de indexhertekening lopen de meningen uiteen, maar analisten zijn het er wel over eens dat de eerste fase miljarden beleggersgelden in beweging zal zetten. Beurshuis Morgan Stanley raamt dat in totaal 425 miljard dollar (480 miljard euro) de MSCI-index 'passief' schaduwen. Passieve fondsbeheerders bootsen een index getrouw na. Bijgevolg moeten die fondsbeheerders in principe tot de laatste dag en zelfs minuut wachten om de indexwijzigingen aan te passen, teneinde een te grote afwijking van de referentie-index of 'tracking error' te vermijden.

De overschakeling van indexfondsbeheerders genereert volgens Morgan Stanley een handelsvolume van 125 miljard dollar (140 miljard euro). Vandaag gaat de helft van de aanpassing in, zodat fondsbeheerders theoretisch voor 70 miljard euro koop- en verkooporders moeten doorgeven. Britse en Amerikaanse aandelen, die traditioneel een grote free float hebben, zijn de grote winnaars, omgekeerd mogen Japan en continentaal Europa flink wat verkoopdruk verwachten (tabel).

De meeste Belgische aandelen zien hun gewicht verminderen, KBC op kop. Glaverbel verdwijnt zelfs helemaal uit de indexen. Omgekeerd maken Omega Pharma en Dexia hun opwachting. Voorlopig bleef de MSCI-impact beperkt, afgaand op de koersevolutie sinds 18 mei.

MSCI besefte zelf terdege de omvang van de omschakeling. Daarom kondigde de indexbeheerder de herschikking vroeg aan en verloopt de uitvoering in twee fasen. Toch nam de Brusselse beurs haar voorzorgen door vandaag de slotfixing met tien minuten te verlengen. Hoge volumes zullen er zeker zijn, of die ook in grote koersbewegingen resulteren is minder zeker. Een alerte belegger doet er niettemin goed aan een limietorder in de markt te zetten voor het geval de koers door een toevloed aan orders wordt scheefgetrokken. Zo kan hij aandelen met een lager MSCI-gewicht eventueel tegen een prikje inkopen en omgekeerd aandelen die een hoger gewicht krijgen duur verkopen.

Toch is de kans reëel dat het meevalt. Niet alle passieve indexfondsbeheerders wachten tot de laatste minuut om hun portefeuilles aan te passen. Het Amerikaanse Vanguard, de tweede grootste fondsenaanbieder ter wereld en pionier van de passieve indexfondsen, paste zijn portefeuilles, die de MSCI Europe-index schaduwen, reeds volledig voor free float aan op 16 november, meldt Christine Franquin. Franquin beheert vanuit Waterloo de bijna 7 miljard euro die in de Europese beleggingsfondsen van Vanguard zijn geïnvesteerd.

Vreest Vanguard dan geen tracking error? 'Neen', verklaart Franquin. 'We kregen van de raad van bestuur van Vanguard toelating vanaf 16 november niet langer de oude MSCI -index maar de MSCI Provisional als referentie voor de fondsen te hanteren. Doordat die voor free float aangepaste index nu al onze benchmark is, is er geen tracking error. We wilden absoluut vermijden dat we op 30 november aandelen tegen gekke koersen moesten aan- of verkopen. Dat zou voor de beleggers in onze fondsen een slechte zaak zijn.'

Franquin verwacht vandaag een tweestrijd tussen indexfondsbeheerders die wel tot de laatste minuut hebben gewacht en hefboomfondsen. De uitkomst van die strijd is onzeker. 'Veel hedge funds hebben proberen in te spelen op de herschikking door een zogenaamde long/shortportefeuille te creëren. Ze kochten aandelen die een hoger gewicht krijgen en verkochten op termijn aandelen die een lager gewicht krijgen.'

Volgens de Vanguard-trader verminderde een aantal van die hefboomfondsen gisteren reeds hun posities. Dat had als gevolg dat de meeste aandelen donderdag omgekeerd dan verwacht afsloten. Aandelen die een hoger gewicht krijgen verloren terrein en vice versa. De echte test volgt echter vandaag rond half zes.

Kurt VANSTEELAND

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud