Herstel dankzij Wall Street
(tijd-nieuwslijn) De Europese beurzen trokken zich op aan het lichte herstel op Wall Street en konden daardoor hun eerdere verliezen wegwerken. Toch bleef de stemming voorzichtig in afwachting van de resultaten en vooruitzichten van netwerkzwaargewicht Cisco Systems, die dinsdagavond werden bekendgemaakt.
De Europese beurzen gingen lager van start, na slechte resultaten van chemiegigant BASF en nieuws over een grote plaatsing van aandelen Deutsche Telekom. Kort na de middag bereikten de beurzen een dieptepunt na een bericht op een Amerikaanse website dat Fed-voorzitter Alan Greenspan ontslag zou nemen. Maar dat bericht werd als ongeloofwaardig van de hand gedaan, en nadien kwamen beter-dan-verwachte cijfers over de Amerikaanse productiviteit de stemming opkrikken. Toen dan Wall Street herstelde na een lagere opening, gingen ook in Europa de koersen de hoogte in.
Bij het slot stond de DJ Euro Stoxx50-index 1,58 punt of 0,04 procent lager op 4.042,71. Rond de middag noteerde de Euro Stoxx50 geruime tijd beneden de grens van 4.000 punten. De DJ Europe Stoxx50-index won 12,35 punten of 0,32 procent tot 3.898,74 en de Euronext100-index beperkte het verlies tot 0,93 punt of 0,11 procent op 863,18. Stockholm en Amsterdam wonnen 0,3 procent, Londen en Milaan gingen 0,2 procent hoger en Frankfurt verstevigde met 0,1 procent. Madrid moest 0,8 procent prijsgeven. Parijs daalde met 0,3 procent en Zürich ging met 0,1 procent achteruit.
De Duitse chemiegigant BASF kwam met teleurstellende resultaten voor het tweede kwartaal. De courante nettowinst daalde met 31 procent door een inkrimpende vraag in Azië en de Verenigde Staten. Ook de omzet kwam onder de verwachtingen uit. BASF verwacht voor het hele jaar 2001 een lagere bedrijfswinst dan vorig jaar en schrapt nog eens 1.200 banen. Daarmee komt het totale banenverlies in de komende 18 maanden op 4.000. De koers van BASF daalde met 0,9 procent tot 45,68 euro.
Deutsche Bank kondigde de plaatsing aan van 44 miljoen aandelen van Deutsche Telekom tegen 23,60 euro per aandeel, dat is 2,5 procent onder de slotkoers van maandag. Dat nieuws zette de telecomaandelen onder druk. Deutsche Telekom zakte met 3,5 procent tot 23,37 euro, Vodafone ging 2,3 procent lager tot 149,75 pence en Telefonica verzwakte met 1,3 procent tot 14 euro. Autoconstructeur BMW kwam met sterke resultaten voor het tweede kwartaal, maar daalde toch met 1 procent tot 40 euro. De nettowinst in het tweede kwartaal bedroeg 525 miljoen euro of 82 cent per aandeel, tegenover 232 miljoen euro of 33 cent per aandeel in het tweede kwartaal van 2000.
BP maakte kwartaalcijfers bekend die in de lijn lagen van de verwachtingen en steeg met 2,6 procent tot 591 pence. De Brits-Amerikaanse petroleumgroep zag haar nettowinst in het tweede kwartaal van 2001 stijgen met 5,2 procent tot 3,8 miljard dollar. Dat komt door de verbeterde marges uit raffinage en hogere prijzen voor aardgas. Bovendien bevestigde BP zijn doelstellingen voor de groei van de productie, dit in tegenstelling tot concurrent Royal Dutch vorige week.
Daarnaast kwam ook Royal Bank of Scotland met resultaten die in de lijn lagen van de verwachtingen. De op een na grootste bank van het Verenigd Koninkrijk zag haar winst in het eerste halfjaar met 42 procent stijgen. De koers klom met 2,7 procent tot 1.685 pence. Mijngroep Anglo American zakte met 2,3 procent tot 928 pence. Platinadochter Anglo American Platinum maakte tegenvallende halfjaarcijfers bekend en liet weten dat de winst in het tweede halfjaar mogelijk zal dalen als gevolg van de lagere platinaprijzen.
HDo/GD
Meest gelezen
- 1 Grootste ontslaggolf in jaren op til
- 2 Van doorzochte hotelkamers tot achtervolgde fraudespeurders: Hongarije bespioneert EU-instellingen
- 3 In de grootste steengroeve van Europa worden de vloertegels van de vernieuwde Notre-Dame gemaakt
- 4 Knokke opnieuw in de ban van intriges
- 5 Onderneming van het Jaar | Finalist Drylock: 'Laat Chinezen maar eens in Europa produceren, dan strijden we met dezelfde wapens'