Het annus horibilis van het aandeel Agfa-Gevaert

"Alles op Agfa." Dat was het besluit van onze traditionele analistenrondvraag van eind december 2000. Het aandeel kon totnogtoe zijn favorietenrol niet waarmaken. Agfa verloor dit jaar meer dan 40 procent. Daar kwam gisteren gelukkig geen procentje bij. Ondanks de sombere eigen voorspellingen maakte het aandeel een vroeg verlies van 3 procent aan de slotbel helemaal goed. Het aandeel klokte niettemin af op zijn dieptepunt van 14,95 euro.

Het lijkt alsof de beleggers immuun geworden zijn voor de onophoudelijke stroom slecht nieuws van de voormalige beurslieveling. De koersgrafiek geeft een gepaste illustratie. Al in januari krijgen de beleggers een eerste tegenvaller te slikken. Voormalig moederbedrijf Bayer herhaalt zijn plannen om - liefst in 2001 - zijn resterend pakket van 30 procent te verkopen. Een koper is er evenwel niet. Analisten vrezen dat het grote aantal nieuw aangeboden aandelen de koers zal kelderen.

Midden maart publiceert Agfa-Gevaert degelijke jaarcijfers, maar voorzichtige vooruitzichten. Nauwelijks een week nadien komt de eerste waarschuwing: "Over de eerste twee maanden van 2001 lag de omzet lager dan in dezelfde periode van 2000." De beeldvormingsgroep behoudt niettemin haar prognose van dubbele winstgroeicijfers.

Een maand later houdt Agfa zijn algemene vergadering (4). Het is geen opbeurende dag. De bedrijfswinst kreeg in het eerste kwartaal een klap van 40 procent, het personeel dreigt met stakingen en Bayer benadrukt niet te willen verkopen onder 22 euro. Vooral dat laatste bericht dempt het enthousiasme. Het is nu voor iedereen duidelijk dat die kaap van 22 (de inschrijvingsprijs tijdens de beursgang in juni 1999) een forse weerstand is. Gelukkig bevestigt Agfa zijn verwachtingen voor heel 2001.

Op 17 mei moet Agfa ook die belofte inslikken: de omzet van 2000 zal dit jaar niet worden geëvenaard. De analisten morren, de beleggers uiteraard ook. Om ze mild te stemmen, herhaalt Agfa zijn overtuiging dat dubbele winstcijfers dit jaar binnen handbereik zijn. Nog een maand later meldt Agfa dat de poging is mislukt om zijn consumentenafdeling aan Schroder te verkopen. Topman Klaus Seeger ruimt plaats voor Ludo Verhoeven. Die legt op 27 juni de financiële analisten een ambitieus efficiëntieprogramma voor. Hij stelt ze even op hun gemak.

In juli brokkelen de koers verder af, mede na het nieuws dat Bayer Aventis CropScience wil kopen. Topman Scheider van Bayer sluit niet uit ter financiering het Agfa-pakket in de markt te plaatsen. Op 13 augustus komt de zoveelste koude douche: het dubbelcijferige winstdoel zal niet worden gehaald. Meer nog: de nettowinst zal in 2001 lager liggen dan in 2000.

Gisteren meldde de groep hoeveel lager dat dan wel zou kunnen zijn: maar liefst 35 procent. Er is echter een lichtpuntje. Een omzetklim blijkt nu wél te kunnen. "We zijn te lang optimistisch geweest", geeft topman Verhoeven zijn beduusde beleggers nog mee.

PHu

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud