Het doek valt voor GTS-aandeelhouders

(tijd) In tegenstelling tot zware verliezen op de andere groeimarkten, bewoog de Neci-index van Nasdaq Europe nauwelijks. De beursgraadmeter verloor 0,3 procent tot 227,91 punten.

Autonomy, de Britse maker van software om internetgegevens te ordenen, zakte met 5,9 procent tot 2,33 pond.

Autonomy sloot nochtans een contract met de Britse postgroep Consignia, maar maakte de waarde van het contract niet bekend.

Artwork Systems verloor 4,4 procent tot 5,45 euro. ING Barings verlaagde het koersdoel voor de Gentse ontwikkelaar van grafische software van 8 naar 6 euro. Het beurshuis schroeft de winstverwachting terug van 0,96 tot 0,73 euro voor volgend jaar, omdat de belangrijke klanten in de media met grote moeilijkheden kampen.

Voor de aandeelhouders van telecomgroep Global Telesystems viel het langverwachte, maar definitieve doek. De activiteiten in West-Europa, beter bekend als E-Bone, en in Centraal-Europa worden overgenomen door de Nederlandse datacommunicatiegroep KPNQwest. Die kan zijn omzet door de overname met 30 procent opkrikken. De obligatiehouders van GTS recupereren hun investering gedeeltelijk via nieuwe, converteerbare obligaties van KPNQwest.

'Ik vind het zeer spijtig dat er voor onze gewone aandeelhouders daarentegen geen waarde meer inzit', verklaarde GTS-voorzitter Robert Amman. Na de verkoop van alle activiteiten is GTS immers een lege doos. Het aandeel viel logischerwijs met 85 procent terug tot 0,01 dollar. Een schrapping is de volgende stap. Heel wat Belgen waren aandeelhouder van GTS. In 1998 nam GTS voor 985 miljoen dollar het kleinere Esprit Telecom over, een van de eerste bedrijven op Easdaq.

De Belgische NMBS werd aandeelhouder door een participatie van 6,8 procent in Hermes Europe Railtel in te ruilen voor GTS-stukken. Holding Ackermans kreeg GTS-aandelen in 1999 door de verkoop van haar belang van 50 procent in Intouch. In onze archieven vonden we tenslotte nog een rapport uit 1998 van Merrill Lynch over het aandeel. De analisten gaven een koersdoel van 75 dollar.

Voor de aandeelhouders van Lernout & Hauspie is het eveneens wachten tot het doek valt. Op de ongereglementeerde markt van de 'pink sheets' in de VS verloor het aandeel 30 procent tot 7 dollarcent.

SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud