Het einde van de technologiemalaise?

Een echte capitulatie hebben we alleen gezien op de meer risicovolle Nasdaq. Op deze beurs zien we groeibedrijven die in sommige gevallen toch "oververkocht" zijn. Alsof 2001 een representatief jaar is voor technologie tot in de eeuwigheid. Akkoord, de winstcijfers voor 1999 en 2000 waren hoogstwaarschijnlijk, aan de bovenkant dan, evenmin representatief. Dat kwam door Y2K en door een overinvestering in telecommunicatie en internet aangespoord door lage financieringskosten. Maar de operationele resultaten van 2001, langs de onderkant, zijn ook niet representatief. Heel wat segmenten van de technologiesector kampen met een boom-bustcrisis die normaliter tijdelijk is. Die kan nu echter versterkt worden door de algemene economische malaise die erop volgde. Technologie, en zeker internet, blijven echter groeiers op lange termijn.

Belangrijk is wel dat groeibedrijven in deze moeilijke periode over een sterke financiële structuur beschikken. Voor heel wat Amerikaanse Nasdaq-bedrijven is dit geen probleem. Cisco en JDS Uniphase bijvoorbeeld hebben geen schulden en beschikken zelfs over een cashpositie. Bij sommige bedrijven begint deze cashpositie in verhouding tot de marktkapitalisatie zelfs behoorlijk belachelijk te worden.

We geven graag als voorbeeld Real Networks (RNWK, Nasdaq, 5,2 dollar). De nettocashpositie bedraagt hier welgeteld 2,2$. Real Networks genereert ondanks alle malaises een positieve cashflow zodat voor een plots wegkwijnen van deze comfortabele positie niet moet worden gevreesd. Real Networks is dé producent van multimediasoftware voor internet en slaagt er voortdurend in Microsoft van een eerste plaats te houden; het wint zelfs jaarlijks marktaandeel. Het aandeel wordt ook wel eens gelinkt aan videoconferencing en kende dan ook een kortstondige opstoot na de WTC-aanslag. In de goeie ouwe tijd verdiende het bedrijf 0,18 dollar per aandeel, maar het zag zijn resultaten ineenkrimpen door lagere advertentie-inkomsten, wat eigenlijk niet zijn core business is. Voor dit jaar mag men uitgaan van een winstcijfer dat niet ver van het nulpunt verwijderd zal zijn. Maar het bedrijf vertrouwt er toch op dat zijn cashpositie weinig gevaar loopt. Er werd namelijk besloten over te gaan tot een inkoop van eigen aandelen voor 50 miljoen dollar. Indien dit gebeurd is tegen de lagere koersen van 3 à 3,5 dollar betekent dit dat ongeveer 11 procent van de aandelen zijn ingekocht.

Intussen komt Cisco met gerustellend nieuws: Chambers, de gedelegeerd bestuurder, voelt zich comfortabel met de kwartaalwinstprognoses terwijl nog maar twee maanden voorbij zijn (Cisco sluit af eind oktober). Ook bij de klanten zien we wat goed nieuws: telecom wordt als de bevoordeelde partij van de terroristische aanslagen beschouwd; Tyco koopt de 11 procent aandelen van zijn telecompoot Tycom die het niet in bezit heeft met een premie van 50 procent. Global Crossing heeft het financieel moeilijk en denkt aan de verkoop van activa. Het kaf wordt duidelijk van het koren gescheiden in de telecomsector, en dit wijst misschien op het begin van het einde.

"Tax Loss Selling" en slecht economisch nieuws geven technologie geen vleugels op korte termijn, maar hou u klaar voor volgend jaar. Dan zal blijken welke sectoren of subsectoren een structurele groei kennen in moeilijke tijden en welke sectoren blijven haperen aan de cylische prikkeldraad.

GH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud