Advertentie

Het ene netwerk is het andere niet

(tijd/tijd-nieuwslijn) - In tegenstelling tot de voorbije twee dagen was er woensdag op Euronext Brussel geen enkel aandeel dat met kop en schouders boven de rest uitstak. De Bel20 ging bij een slappe handel van nog geen 100 miljoen euro 0,1 procent hoger naar 2.924,42. Netwerkintegrator Telindus was een negatieve uitschieter, netwerkbeveiliger Ubizen viel in positieve zin op.

Euronext Brussel trok zich zoals wel vaker niets van de andere Europese beurzen aan. Die gingen doorgaans 1 à 2 procent lager als gevolg van de malaise in de chemiesector, door nog maar eens winstwaarschuwing van Bayer, en de telecomsector, na een sombere studie van beurshuis Merrill Lynch. Daar kwam als extra negatieve factor nog de weinige bemoedigende vooruitzichten van de Amerikaanse netwerkgigant Cisco Systems bovenop.

Het Cisco-management zei tijdens de telefonische conferentie dat de Europese markt voor netwerkapparatuur ruwweg één kwartaal achterloopt op de Amerikaanse, wat zou betekenen dat op het oude continent het ergste eigenlijk nog moet komen. Telindus-voorzitter John Cordier ergerde er zich bij de voorstelling van de sterke halfjaarcijfers aan steeds over dezelfde kam geschoren te worden met de rest van de netwerksector, maar voorlopig blijft het koersverloop van Telindus niettemin een doorslagje van dat van Cisco. Handelaars stipten aan dat dit nu eenmaal onvermijdelijk is, aangezien Telindus in Europa één van de belangrijkste doorverkopers is van Cisco-netwerkapparatuur. Aandelen Telindus sloten woensdag 5,2 procent lager af op 10,57 euro, meteen de grootste procentuele daling in de Bel20.

Aan het andere uiteinde stond Colruyt. De warenhuisketen is sinds de publicatie van behoorlijke jaarcijfers, eind juni, aan een bescheiden herontdekking toe. Gisteren mocht het aandeel opnieuw 1,9 procent bijschrijven tot 46,80. Dolmen, het informaticafiliaal van Colruyt, zakte dinsdag tot een dieptepunt weg, maar boekte gisteren een remonte van 1,6 procent tot 11,20 euro.

De chemieaandelen reageerden verdeeld op de onheilstijding van Bayer. Tessenderlo dook 3,1 procent lager naar 28,59 euro, Solvay kon daarentegen 0,2 procent bijschrijven tot 61,20 euro. Farmaciegroep UCB eindigde 0,5 procent lager op 43,50 euro.

Ook in de financiële sector was er geen duidelijke trend merkbaar. Fortis B hees zich weer boven de grens van 30 euro na een winst van 1 procent tot 30,12 euro. Dexia zette zijn recente mindere prestatie voort en eindigde 1,4 procent lager op 17,51 euro.

Interbrew boekte herstel na de slecht verteerde overname van het Duitse Beck. De brouwer ging 1 procent hoger naar 28,85 euro.

Opvallend was in de technologiesector de nieuwe winst voor Ubizen. De netwerkbeveiliger schoot 7,1 procent hoger naar 7,55 euro. De herstelbeweging begon op 3 augustus, de dag nadat de groep een persbericht de wereld instuurde dat het succesvol een portaalsite in de VS had beschermd tegen het Code Red-virus. 'Code Red is een van de sterkste virussen die we ooit gezien hebben. Daardoor beseffen beleggers opnieuw hoe belangrijk netwerkbeveiliging wel is', verklaarde een handelaar. 'Het is trouwens niet de eerste keer dat de koers van Ubizen steun vindt bij een dergelijk persbericht'

Mobilofoonoperator Mobistar kreeg af te rekenen met winstnemingen na de forse winst over de voorbije week. Het aandeel moest 5,6 procent inleveren tot 14,26 euro.

Winstnemingen waren er ook bij Omega Pharma, na de scherpe klim en het record op dinsdag. De geneesmiddelenverdeler verloor bij een opnieuw stevige omzet 1 procent tot 48,30 euro. Artesia Securities herhaalde woensdag zijn 'kopen'-advies voor Omega Pharma, en verhoogt het koersdoel van 60 tot 65 euro. Het beurshuis verwijst naar de sterke winstmarges van het bedrijf, en vlotter dan verwachte integratie van de overgenomen bedrijven. KVS/NB

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud