Advertentie

'Het had helemaal anders kunnen aflopen met LHSP'

Gaston Bastiaens trad in 1996 toe tot LHSP. Zijn taak als algemeen directeur was de technologie omzetten in producten. In mei 2000 trad hij toe tot de raad van bestuur. Drie maanden later nam hij ontslag als algemeen directeur. Enkele maanden later legde hij ook zijn bestuursmandaat neer. De kop van Bastiaens was de eerste die rolde na de berichtgeving in The Wall Street Journal over frauduleuze praktijken in de Koreaanse vestiging.

Over Korea zegt hij dat de onthullingen in het auditrapport van Bryan Cave en in The Wall Street Journal hem met verstomming sloegen. 'Ik had alle vertrouwen in het management van L&H Korea. President John Seo had introducties in de hoogste politieke en industriële kringen. Niets liet vermoeden dat er zaken grondig fout liepen. Bovendien rekenden we op KPMG Korea om de zaken in de gaten te houden', luidt het.

Kort voor zijn ontslag had hij vastgesteld dat naar aanleiding van de overname van het Amerikaanse Dictaphone in het voorjaar van 2000, aan LHSP cijfers werden voorgelegd die veel rooskleuriger waren dan de realiteit.

'Het werd mij in augustus duidelijk dat de cijfers niet klopten. Ik ben een onderzoek begonnen. Kort nadien is er druk op mij gezet om op te stappen. Ik vraag mij nog altijd af of het toevallig is dat ik dan moest opstappen.'

Ook het bestaan van nevenakkoorden en borgstellingen voor Language Development Companies (LDC's) was hem vreemd, zegt hij. Bastiaens betreurt het dat zijn toenmalige voorzitter, Pol Hauspie, vooraf geen advies inwon over de boekhoudkundige consequenties van die voor hem verborgen gehouden nevenakkoorden en borgen.

Het zit Gaston Bastiaens vooral hoog dat het management het bedrijf door ongepast optreden naar de ravijn heeft gedreven. Hij heeft vragen over de falende crisiscommunicatie, over het feit dat belangrijke potentiële deals niet werden afgewerkt en dat men niet wou ingaan op een bod van 180 miljoen dollar voor de vertaaldivisie Mendez.

Dat ook hij in juni door de onderzoeksrechter van het parket van Ieper werd aangehouden, op verdenking van het vervalsen van jaarrekeningen en koersmanipulatie, is volgens Bastiaens het gevolg van valse beschuldigingen waarover hij, gelet op het onderzoek, en op advies van zijn advocaat, geen details kwijt wil. Bastiaens zegt wel dat hij niets heeft te verbergen en onschuldig is.

Zelf heeft hij aan LHSP zeer veel geld verloren. Hij kocht vorig jaar 625.000 aandelen en ging daarvoor een lening van 25 miljoen dollar aan bij Artesia. Niet enkel die aandelen werd in pand gegeven. Hij gaf ook voor 30 miljoen dollar aan opties in onderpand die hij kort voordien had kunnen verzilveren. Dat deed hij niet. Bastiaens zag een fortuin verloren gaan. De lening kan hij niet terugbetalen. RDW/LVA

Pagina 9: Interview

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud