Impact op verzekeringssector is enorm
De crash van het World Trade Center in New York is naar schatting de duurste verzekeringsramp ooit. In 1992 moesten de verzekeraars ongeveer 20 miljard dollar (22 miljard euro) uitkeren aan de slachtoffers van de orkaan Andrew, die toen de Westkust van de VS teisterde. De schadevergoedingen voor Andrew waren de hoogste in de verzekeringsgeschiedenis, terwijl maar 38 mensen om het leven kwamen. Verwacht wordt dat de schadelast voor de huidige Amerikaanse gebeurtenissen fors zwaarder weegt. De schadevergoedingen kunnen, omdat het aantal slachtoffers oploopt in de duizendtallen, bovendien zelfs hoger liggen voor de levens- en de schadeverzekeraars dan voor de herverzekeraars. De schade gedekt door de arbeidsongevallen- en levensverzekeringen kan de schade veroorzaakt aan de gebouwen en de vliegtuigen overstijgen.
'De Amerikaanse rampen zullen wereldwijd een enorme impact hebben op de verzekeringssector. De dalende aandelen van de verzekeraars en de herverzekeraars zijn daar eigenlijk nog maar het begin van. Het is een eerste fenomeen dat anticipeert op de gevolgen. Maar hoe erg de schade voor de sector juist is, zullen we pas in de komende dagen kunnen uitmaken', zegt André Hellebuyck, vice-voorzitter van AIG Europe. American International Group (AIG) is 's werelds grootste verzekeringsgroep.
De herverzekeraars, deze week verzameld in Monaco voor een congres, nuanceerden gisteren echter de gevolgen van de terroristische aanslagen. "We hebben de mogelijkheid en de ervaring om te zorgen voor de schadevergoedingen", verklaarde Jean-Philippe Thierry, voorzitter van de Rendez-vous annuel des assureurs et réassureurs mondiaux en tevens voorzitter van de Franse verzekeringsgroep AGF. Hij onderstreepte echter dat eerst nog moet worden uitgemaakt wie de uiteindelijke verantwoordelijke van de rampen is. "Enkele jaren geleden draaide de Franse regering op voor de terroristische aanslagen in Parijs. Bovendien spreken we hier misschien ook van oorlogsdaden en dan betalen de verzekeraars niet mee. Het is nog zeker geen uitgemaakte zaak."
Volgens Hellebuyck wordt terrorisme zelden uitgesloten in de Amerikaanse verzekeringspolissen. Daarom zullen de verzekerden wel een beroep op AIG doen. "Omdat we geen grote speler zijn in vastgoedverzekeringen zullen we aan het ergste ontsnappen, maar we zullen zeker een stuk moeten betalen. Toch verwachten we niet niet daardoor in financiële problemen te komen."
Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, kwam gisteren naar buiten met een eerste schaderaming van ten minste 1 miljard euro. De Duitse herverzekeraar verwacht dat het bedrag zijn resultaten fors zal aantasten. De totale schade van de ramp zal volgens specialisten zelfs oplopen tot 16 miljard euro.
SaS
Meest gelezen
- 1 Tarief effectentaks stijgt naar 0,25 procent in nieuwe supernota De Wever
- 2 Wat zegt nieuwe supernota over meerwaarde- en effectentaks?
- 3 Grootindustrie in verzet tegen Elia's energie-eiland: 'Windparken aansluiten kan miljarden goedkoper'
- 4 Trump test limieten van presidentiële macht met openingssalvo
- 5 Vlaams miljardairskoppel De Raedt-Verheyden bereidt exit voor uit specialist in brandwering Incendin