Innogenetics haalt bedrijfswinst in tweede kwartaal

Volgens topman Philippe Archinard ligt Innogenetics op schema om dit jaar zijn doelstellingen te halen. De biotechgroep wil het bedrijfsverlies van 2000 met 30% verminderen tot 16 miljoen euro. "Zonder bijkomende deals zal er dus in het tweede halfjaar wel een bedrijfsverlies zijn," legt financieel directeur Wim Ottevaere uit. "De bedrijfswinst dit kwartaal komt vooral op rekening van de licentie-overeenkomst met Bayer." Innogenetics mikt nog steeds op een break-even van het bedrijfsresultaat in 2003.

De verkoop van producten ging 8% hoger tot 10,7 miljoen euro en de royalties stegen naar 1,3 miljoen euro. De licentie-inkomsten waren goed voor 4,8 miljoen euro. Innogenetics sloot in het eerste halfjaar een overeenkomst met het Duitse Bayer voor de verkoop en de marketing van diagnoseproducten voor het HIV-virus en hepatitis C. Daardoor krijgt Bayer een percentage van de eindverbruikersprijs van de producten die het zelf verkoopt. De overeenkomst roomt dus een deel van Innogenetics omzet uit productverkoop af. Daar staat tegenover dat Bayer ook een licentie sloot voor een HIV 1-groep O-diagnostica, wat de licentie-inkomsten ten goede komt.

Aan de kostenzijde stegen de uitgaven voor de verkoop met 40% tot 5,6 miljoen euro. De brutomarge daalde naar 47,4% door de distributieovereenkomst met Bayer voor HIV en Hepatitis C. De productiekosten voor de testen blijven immers voor rekening van Innogenetics, terwijl Bayer een deel van de inkomsten krijgt. Bayer compenseert dat door licentievergoedingen te betalen en ook door een deel van de verkoopkosten voor zich te nemen. Daardoor daalden de uitgaven voor marketing en verkoop bij Innogenetics met 21% tot 3,9 miljoen euro.

De algemene en administratieve uitgaven bedroegen 2,7 miljoen euro en de kosten voor onderzoek en ontwikkeling stegen naar 5,8 miljoen euro. Innogenetics onderzoekt vooral producten voor wondheling en een therapeutisch vaccin tegen hepatitis C. In het eerste kwartaal van volgend jaar moet voor het hepatitis C-vaccin fase II van het onderzoek rond zijn.

Naast de twee Bayer-deals sloot Innogenetics in het voorbije halfjaar ook een licentieovereenkomst met het Zwitserse Roche. Dankzij de betaling van 10 miljoen euro dikte de kaspositie van Innogenetics aan tot 57 miljoen euro. De betaling van Bayer voor de HIV-1 groep O-licentie is daarin nog niet vervat.

Bart Haeck - 03/286 03 51

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud