Institutionele beleggers stappen het liefst passief in aandelen

35 procent van de fondsbeheerders heeft een voorkeur voor passieve aandelenbeleggingen, waarbij de beheerder zijn geld stopt in fondsen met lage kosten die zo goed mogelijk de prestaties van indexen trachten te volgen. Wegens de lage commissielonen presteren ze vaak beter dan actieve fondsen.

Waardecreatie is voor 31 procent van de fondsmanagers de favoriete investeringsstijl. Fondsbeheerders die voor waarde gaan, pikken die aandelen uit waarvan ze menen dat ze ondergewaardeerd zijn op de beurs, maar waarvan de vooruitzichten op waardevermeerdering goed zijn.

Warren Buffett is een typische waarde-investeerder. 24 procent van de fondsbeheerders stipte groei aan als meest begunstigde investeringscriterium. Groei betekent dat een bedrijf stevige winsten en verkoopsvooruitzichten kan voorleggen.

91 procent van de fondsbeheerders gelooft dat alternatieve investeringen zoals speculatiefondsen nog aan belang zullen winnen, wegens risicospreiding en betere rendementen. Tot nog toe is amper 2 procent van de activa geïnvesteerd in alternatieve beleggingen tegenover 51 procent in obligaties, 24 procent in aandelen, 10 procent in cash en 3 procent in vastgoed.

De studie ondervroeg 125 institutionele investeerders (pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en stichtingen) in Frankrijk, Duitsland, Italië, België, Luxemburg en Nederland. Samen hebben ze 479 miljard euro onder beheer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud