Interbrew overweegt bod op South African Breweries

De doorgaans uitstekend geïnformeerde Britse kranten verwijzen naar documenten van Interbrew-adviseurs, die aangeven dat 's werelds tweede grootste brouwer SAB in het vizier heeft. De toenadering zou op 3 december worden aangekondigd, en het bod zou sluiten op 7 januari, beweert de Financial Times. 'Ik weet niet waar die datums van komen. Dit is speculatie', reageert Patrice Thys, de directeur juridische- en bedrijfszaken van Interbrew. Hugo Powell, gedelegeerd bestuurder van Interbrew, bevestigt dat onderzoek naar SAB werd verricht, maar dat dit paste in het kader van een routineanalyse van de voornaamste concurrenten. Hij ontkent dat de voorbereidingen voor het bod vergevorderd zijn. Interbrew heeft nog niet gesproken met SAB, stellen Powell en SAB.

Interbrew gaf als reactie op het bericht dat het onderzoek 'al dan niet kan leiden, in de tot nu toe onbepaalde toekomst, tot een bod op SAB'. 'Het zou mij trouwens verbazen als SAB niet zo'n soortgelijk onderzoek heeft gedaan over ons', zegt Thys.

Waarnemers gaan ervan uit dat het rapport mogelijk werd gelekt door een Londense bankier. Goldman Sachs en Lazard worden in het document genoemd als Interbrew-adviseurs.

SAB noteert in Londen en Johannesburg, en heeft een marktkapitalisatie van 3,5 miljard pond (5,6 miljard euro). Een overnemer zou dus meer dan 4 miljard pond (6,4 miljard euro) op tafel moeten leggen, rekent de Financial Times voor. Interbrew heeft een marktkapitalisatie van zo'n 12,5 miljard euro.

Naar verluidt aast Interbrew op SAB om een fusie te voorkomen van het Britse Scottish & Newcastle, Philip Morris-dochter Miller en SAB. Met SAB erbij zou Interbrew bijna even groot worden als de tot voor kort onaantastbaar geachte marktleider Anheuser-Busch. Powell had eerder al gezegd dat hij ervan droomde de Amerikaanse bierreus de eerste plaats te ontfutselen.

SAB is voor Interbrew aantrekkelijk door zijn kennis van groeimarkten en goede positie in China. 'Wij denken dat de markten positief reageren op zo'n transactie', zegt het rapport over SAB, dat schat dat de netto-synergievoordelen kunnen oplopen tot 1,5 miljard euro. Interbrew zou ook via SAB de FTSE 100-index induiken.

De adviseurs van Interbrew onderzochten een bod in aandelen, en een combinatie van aandelen en contanten. Een derde mogelijkheid zou bestaan in een nieuw bedrijf dat zowel Interbrew als SAB zou kopen en zijn voornaamste notering in Londen zou hebben. Volgens de Times zou Interbrew denken aan een bod van 590 pence per aandeel SAB. Dat zou de fusiegroep waarderen op 19,2 miljard euro, en SAB op 7,4 miljard euro. SAB sloot in Londen 8,36 procent hoger op 479,75 pence. Interbrew daalde 3,91 procent tot 28,25 euro. BL

Verdere berichtgeving

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud