Interbrew sabbelt op nieuwe overname

(tijd) Het puntenverlies van 21,74 punten, dat de Bel20 gisteren boekte, was volledig te verklaren door het forse verlies van Dexia, dat de index 22,12 punten lager duwde. De overige waarden hielden elkaar zowat in evenwicht. Fortis B en KBC konden wat aantrekken en boden daarmee tegengewicht voor Interbrew, dat het mogelijke bod op de Zuid-Afrikaanse brouwer SAB met een verlies van 3,91 procent betaalde. Interbrew heeft zich de reputatie opgebouwd nogal vrijgevig te zijn bij overnames en de beleggers vreesden dat dat weer het geval zou zijn. De Bel20 brokkelde 0,83 procent af tot 2.585,19 punten.

De Financial Times meldde gisteren dat Interbrew werkt aan een bod op South African Breweries (SAB). Dat zou er maandag 3 december al komen. Daarmee zou Interbrew opklimmen tot de tweede plaats op de ranglijst van brouwerijen, na Anheuser Bush, terwijl de achterstand op de leider steeds kleiner wordt. Interbrew zelf ontkende dat er al zo snel een bod zal komen, maar niet dat het SAB ziet als een mogelijke overnamekandidaat. De beleggers vreesden dat Interbrew, zijn reputatie gestand, te veel zal betalen voor SAB. Nogal wat beleggers vinden immers dat de Leuvense brouwersgroep te veel betaalde voor Bass en voor Beck's. De beleggers duwden Interbrew 3,91 procent lager tot 28,25 euro.

Dexia pakte dinsdag met tegenvallende cijfers uit over het derde kwartaal en kreeg gisteren een koude douche van ratingverlagingen over zich heen. KBC Securities, Dewaay, J.P. Morgan, Goldman Sachs, Fortis, SG Securities en Bear Stearns waren enkele van de beurshuizen die hun rating, of minstens hun winstverwachting, voor het aandeel verlaagden. De analisten waren vooral ontgoocheld over de stijging van de kosten en over de moeilijkheden bij de integratie van Artesia.

De herschikking van de MSCI-indexen zou die neerwaartse koersbeweging nog kunnen versterken, meent een handelaar. Speculanten die het aandeel eerder oppikten in de wetenschap dat Dexia vanaf vrijdag voor het eerst in de indexen verschijnt, moeten nu vaststellen dat het aandeel na de slechte resultaten onderuit gaat. Ze zien zich dan verplicht het aandeel buiten te gooien om het verlies te beperken. Maar die extra verkoop zorgt wel voor een sneeuwbaleffect. Bovendien lijkt de kans groot dat de beleggers, mocht het aandeel stijgen door de aankopen in het kader van de MSCI-herschikkingen, daarvan gebruikmaken om het aandeel te dumpen, zeggen andere waarnemers. Het aandeel verloor gisteren weer 4,87 procent en sloot aan 16,20 euro.

De andere financiële waarden konden licht herstellen. KBC had maandag, in het vooruitzicht van de MSCI-herschikking, een rake klap gekregen. Dinsdag was het aandeel al wat hersteld en dat ging gisteren door. KBC dikte 2,82 procent aan tot 33,47 euro.

Een handelaar wijst er daarbij op dat de gevolgen van de MSCI-herschikking mogelijk al voor het grootste deel achter de rug zijn: 'Het belang van België in die indexen daalt van pakweg 1,5 naar 1,4 procent. Dat maakt niet veel uit en waarschijnlijk heeft een aantal fondsbeheerders een groot deel van die herschikking al doorgevoerd, om zich vrijdag op de belangrijke posten te kunnen concentreren.'

Fortis had de voorbije dagen te lijden onder de slechte derdekwartaalcijfers. Gisteren kon het een zwak herstel voorleggen van 1,66 procent op 25,66 euro. D'Ieteren verloor 4,88 procent op 146,10 euro. Dinsdag was het aandeel bij klein volume ruim 3 procent gestegen.

Barco had te lijden van de zwakte van de technologieaandelen en moest 2,77 procent inleveren tot 38,60 euro. Telindus, dat eerder op de dag ook lager noteerde, kon 0,99 procent hoger sluiten op 8,14 euro.

Op de brede markt kreeg Roularta 4,61 procent meer op de schermen op 20,40 euro. Het bedrijf is niet langer betrokken bij de gratis krant Metro, zo bleek dinsdag, en de beleggers apprecieerden dat. Concentra, dat nu de volledige controle heeft over de gratis krant, sloot op de fixingmarkt ongewijzigd op 6 euro.

Ontex meldde maandag dat het bij zijn eerder uitgesproken verwachtingen blijft. Het aandeel steeg gisteren andermaal met 3,55 procent tot 51 euro. Ackermans en van Haaren kwam dinsdag nabeurs met de boodschap dat alles vrij goed verloopt en hield daar gisteren 2,54 procent winst aan over op 28,20 euro.

Glaverbel verdwijnt uit de MSCI-indexen, maar het bleef de voorbije dagen voortdurend stijgen. Gisteren kreeg het aandeel er 0,99 procent bij. De beleggers vermoeden dat een bod van Asahi op alle aandelen die het nog niet in handen heeft, niet uit te sluiten is. Mogelijk is het Asahi zelf dat de markt leegkoopt, opperde een handelaar.

Docpharma, de succesvolle jongste beursintroductie op Euronext Brussel, meldde gisteren nabeurs de overname van Vascumed, een bedrijf gespecialiseerd in intraveneuze perfusievloeistoffen, medische producten en toedieningsystemen. Het aandeel steeg in de loop van de dag met 1,06 procent tot 32,35 euro.

Photo Hall, dinsdag nog de grootste stijger met ruim 10 procent, moest gisteren 7,29 procent laten liggen op 9,03 euro. GVL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud