Advertentie

Internetmuziekwinkel Atrecordings legt boeken neer

'Op korte of middellange termijn was het break-evenpunt nog lang niet in zicht', zegt Arkos-bestuurder Raf Venken. Arkos en Concentra investeerden samen 1,79 miljoen euro in Atrecordings.com.

Atrecordings.com bekleedde een aparte plaats in het muzieklandschap. Het bedrijf bood via zijn website muziekbestanden van alternatieve platenlabels te koop aan. Klanten konden die bestanden tegen betaling van de website afladen of zich op maat een cd laten branden met de gekozen nummers. Zo bood Atrecordings.com de muziek van 'grote' alternatieve labels als het Britse Ninja Tune, het Amerikaanse The Knitting Factory of het Brusselse Sub Rosa aan.

Het bedrijf ontstond begin 1999 met een kapitaal van 6 miljoen frank. In de lente van vorig jaar investeerde de op de beurs genoteerde mediagroep Concentra 744.000 euro in Atrecordings.com. De injectie gebeurde via de dochtermaatschappij Mao-Holding.com, die investeert in internettoepassingen. Concentra verwierf een belang van 25 procent plus één aandeel in Atrecordings.com.

De rest van de aandelen is in handen van de Mechelse investeerder Arkos. Arkos Invest beheert 65 procent, nog eens 15 procent van Atrecordings.com is in handen van Arkos Fund. Arkos Invest is de privé-investeringsmaatschappij van Hilaire Saenen en Miguel Rys. Saenen verkocht in 1996 zijn IT-bedrijf Cimad aan IBM en richtte in 1998 Arkos Invest op met Rys. Die had toen zijn bedrijf Netbuilding verkocht aan het Nederlandse Simac. In Arkos Fund participeren naast Arkos Invest ook de BBL en Bank Degroof.

Concentra en Arkos investeerden volgens Concentra-woordvoerder Ernest Bujok samen in totaal 1,79 miljoen euro in Atrecordings.com. De initiatiefnemers van het bedrijf, verenigd in de BVBA Atelier, werden uitgekocht.

Maar het recept werkte niet, ondanks uitbreidingen met verkoopkantoren in Berlijn, Londen en Madrid. Atrecordings.com boekte maandelijks een verlies van ruim 50.000 euro, de maandomzet bedroeg niet meer dan 5.000 euro.

Arkos-bestuurder Raf Venken verklaart waarom Arkos niet meer investeert: 'De realiteit was slechter dan verwacht. Het geïnvesteerde geld raakte snel op, en de oorspronkelijke plannen van het bedrijf werden niet gehaald. Toen dat duidelijk werd, zijn we op zoek gegaan naar een partner. Maar toen was het beursklimaat al zo verslechterd dat de kandidaten ofwel zelf geen geld meer hadden ofwel niet meer in internetprojecten wilden stappen.' Volgens Venken blijft Atrecordings.com 'een zeer goed idee', maar het break-evenpunt bleef te ver weg.

Concentra-woordvoerder Bujok acht het niet onmogelijk dat het Atrecordings-management voor een symbolisch bedrag de aandelen koopt. 'In dat geval willen wij graag weer met hen aan tafel gaan zitten', zegt Bujok, die evenwel benadrukt dat Concentra niet de enige investeerder wil zijn in het bedrijf. Vandaag blijft van Atrecordings alleen een voorraad muziek en een website over. Die wordt onderhouden door Concentra. Bujok: 'We doen dat graag en gratis, het kan een overname vergemakkelijken.'

Jeroen Lissens

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud