Internettak Belgacom verdwijnt mogelijk van beurs

Belgacom zette midden 2000 de eerste beursstap door zijn internetactiviteiten onder de naam Skynet samen te smelten met de Franse beursgenoteerde sectorgenoot Infosources. De operatie werd aangekondigd als het begin van de internetexpansie van Belgacom in de buurlanden, in de eerste plaats Frankrijk. De aandelen van Infosources zouden daarbij als pasmunt kunnen dienen. Maar de beoogde overnames, die prioritair werden bevonden om een kritische massa te bereiken, bleven uit. Zo greep Belgacom in Frankrijk naast Liberty Surf. De ironie wil dat Tiscali de hand legde op die internetaanbieder en die nu als overnamevehikel gebruikt.

'We waren niet bereid gekke prijzen te betalen voor overnames. Bovendien werd het zeer moeilijk om de externe groei te financieren met aandelen door de situatie op de beurzen', legt Belgacom-woordvoerder Piet van Speybroeck uit. 'Met ongeveer 300.000 actieve klanten staat Infosources in Frankrijk op de vijfde of zesde plaats. Dat is een te zwakke positie. Maar er staat in Frankrijk geen internetaanbieder meer te koop. Onze aanwezigheid daar is niet langer gerechtvaardigd, ook al verbeterden de resultaten van het bedrijf', zegt Fabrice Massin, zijn collega bij Infosources. Tiscali wipt door de overname van Infosources van de derde naar de tweede plaats in Frankrijk, na Wanadoo (France Télécom). De Italiaanse groep heeft er nu 1,1 miljoen actieve klanten. Wanadoo en Club Internet (Deutsche Telekom) deden overigens ook een gooi naar de Belgacom-dochter.

Tiscali betaalt 5 miljoen euro in cash voor de overname. Dat is heel wat meer dan de symbolische frank waarvan sommige kranten al voor de zomer spraken. Er kan nog maximaal 5 miljoen euro bijkomen, afhankelijk van het aantal klanten dat op 31 januari 2002 Infosources nog trouw is. Daar staat tegenover dat Tiscali de aandeelhoudersleningen van Belgacom aan Infosources (schulden) niet meeneemt. Het gaat om ongeveer 80 miljoen euro. Volgens Belgacom is dat geld niet noodzakelijk verloren: als de Belgische internetpoot Skynet goed draait, kan het nog (gedeeltelijk) terugvloeien naar Belgacom. Tiscali staat wel nog voor onkosten door de onvermijdelijke afvloeiingen bij Infosources in Frankrijk.

In een tweede operatie wil Belgacom het weer alleen voor het zeggen krijgen bij Infosources dat nu alleen bestaat uit Skynet. Belgacom kocht de aandelen van de stichters, goed voor een kleine 13 procent van het kapitaal, tegen 0,7 euro per aandeel. Dat is een operatie van ruim 10 miljoen euro. Belgacom wil via een openbaar bod ook de andere minderheidsaandeelhouders uitkopen tegen dezelfde prijs. Dat zou Belgacom, bij een volledig geslaagde operatie, bijna 11 miljoen euro kosten. Als die laatste operatie helemaal lukt, is het logisch dat Infosources van de beurs verdwijnt. Daarmee komt er een einde aan het eerste beursavontuur van Belgacom. Dat duurde ongeveer een jaar. In die tijd zag Belgacom de waarde van Infosources in rook opgaan: het aandeel verloor ongeveer 95 procent van zijn waarde.

Door de verkoop doet Belgacom ook een stap terug op het internationale vlak. De kans bestaat zelfs dat de telecomgroep zich helemaal terugtrekt uit Frankrijk. De activiteiten in vaste telefonie via Belgacom France, dat de groep ook veel geld kost en moeilijk aan de bak komt op de gesloten Franse markt, staan eveneens ter discussie. Er is een zoektocht aan de gang naar partnerschappen op de Franse markt en naar meer synergie met Belgacom, maar het is niet duidelijk waartoe dat kan leiden. BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud