Inzamelactie voor euromunten trekt ook ongewenste munten aan

Met de actie van de ngo's Amnesty International, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Unicef België, Vredeseilanden & Iles de Paix en WWF-België kunnen Belgen de buitenlandse munten uit de eurozone, die niet in België in euro's omgewisseld worden, schenken aan een goed doel. De gulden, peseta, Franse frank en andere munten uit de 12 eurolanden verliezen vanaf 2002 hun wettelijke betaalkracht vermits ze opgaan in de euro.

Een tussentijdse balans van het aantal ingezamelde munten bij Change for the Future leidt echter tot opmerkelijke resultaten. Want ook Zwitserse franken, Britse ponden en Amerikaanse dollars worden gul geschonken. Dat zijn evenwel munten die na 2002 wél wettelijke betaalmiddelen blijven. Zwitserland en Groot-Brittannië zijn geen lid van de eurozone, de Verenigde Staten kunnen nooit lid worden van de eurozone.

Helemaal opmerkelijk is de achtste plaats die de Belgische frank bekleedt in de rangschikking van meest ingezamelde munten. Want het kanaal om de Belgische munten in te zamelen is de Belgische spaaarpotactie. Die actie loopt van 15 oktober tot 15 november, en gebruikt de speciale muntclips die bij de banken en de Post beschikbaar zijn en via de scholen worden uitgedeeld.

Zelfs munten die geen waarde meer hebben, zoals de Joegoslavische dinar, en munten met een numismatische waarde komen binnen, meldt Change for the Future. De organisatie zegt dat al de ingezamelde munten van pas komen. "Het metaal van de waardeloze munten kunnen we bijvoorbeeld per kilo verkopen", merkt voorzitter Erik Todts op.

De vraag is echter of de gezinnen de ponden, Zwitserse franken en andere niet-euromunten uit generositeit aan het goede doel schenken, of ze gewoon schenken omdat ze niet weten dat de actie enkel op euromunten betrekking heeft. Allicht geldt voor veel gezinnen de tweede verklaring.

Tot dusver haalde Change for the Future 1,5 ton kleingeld op. Tegen eind maart 2002 wil de organisatie ongeveer 88 ton binnenhalen.

Cambio, de gelijkaardige actie van Het Rode Kruis en Fortis Bank, is tot dusver goed voor 600 kilo kleingeld.

DM

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud