IRA bevestigt intentie om te ontwapenen, niet voldoende voor UUP
In een tekst, gepubliceerd in het republikeinse weekblad uit Belfast "An Phoblacht", bevestigt het IRA dat zijn vertegenwoordigers sinds maart 2001 acht maal het internationaal organisme dat belast is met zijn ontwapening, voorgezeten door de Canadese generaal John de Chastelain, heeft ontmoet.
Een communiqué ondertekend door P. O'Neill, het pseudoniem dat vaak gebruikt wordt door het IRA voor zijn verklaringen, bevestigt dat ten gevolge van die gesprekken "de directie van het IRA met de internationale commissie voor de ontwapening een regeling voor het volledig en controleerbaar buiten gebruik stellen van de wapens van het IRA is overeengekomen".
Het IRA zal de commissie blijven ontmoeten en volgt de evolutie van de situatie in Ulster, besluit de tekst. Een datum waarop het Iers Republikeins Leger met de ontwapening zou beginnen, staat niet in de tekst.
"We stappen niet in een nieuwe regering met Sinn Fein voordat het IRA effectief zijn wapens begint in te leveren", zei Jeffrey Donaldson, Noord-Iers parlementslid voor de Ulster Unionist Party, aan BBC Breakfast. "Woorden volstaan niet, wat we nodig hebben zijn daden. Het IRA weet na drie jaar dralen onderhand wel dat ze moeten ontwapenen".
Ook Ian Paisley junior van de radicalere Democratic Unionist Party verwierp het IRA-communiqué als "nietszeggend".
De Ulster Unionist Party is de grootste partij in het regionale parlement van Noord-Ierland. UUP-premier Trimble nam op 1 juli ontslag als premier van een coalitieregering met protestanten en katholieken, omdat het IRA niet begon met ontwapenen. Wanneer er zondag geen nieuwe premier is verkozen, worden het Noord-Ierse zelfbestuur opgeheven of moeten er nieuwe verkiezingen komen.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 4 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU