Advertentie

IRA bevestigt intentie om te ontwapenen

In een tekst, gepubliceerd in het republikeinse weekblad uit Belfast An Phoblacht, bevestigt het IRA dat zijn vertegenwoordigers sinds maart 2001 acht maal het internationaal organisme dat belast is met zijn ontwapening, voorgezeten door de Canadese generaal John de Chastelain, heeft ontmoet.

Een communiqué ondertekend door P. O'Neill, het pseudoniem dat vaak gebruikt wordt door het IRA voor zijn verklaringen, bevestigt dat ten gevolge van die gesprekken "de directie van het IRA met de internationale commissie voor de ontwapening een regeling voor het volledig en controleerbaar buiten gebruik stellen van de wapens van het IRA is overeengekomen".

Het IRA zal de commissie blijven ontmoeten en volgt de evolutie van de situatie in Ulster, besluit de tekst. Een datum waarop het Iers Republikeins Leger met de ontwapening zou beginnen, staat niet in de tekst.

De verbintenis van het IRA om te ontwapenen werd maandag aangekondigd door de Chastelain. Hij gaf evenmin een datum waarop de beslissing in voege zou treden. Het Londense dagblad The Guardian schreef dinsdag, republikeinse verantwoordelijken aanhalend, dat het IRA binnen de maand zou beginnen te ontwapenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud