Advertentie

IRA trekt ontwapeningsvoorstel in

De redenen voor het besluit zijn de verwerping van het aanbod door de protestanten in Noord-Ierland en de houding van de Britse regering die niet aan haar verplichtingen in het vredesproces zou voldoen. De regering in Londen schortte tot ergernis van de IRA het zelfbestuur van Noord-Ierland vorige week voor een dag op.

De IRA had niet aangegeven wanneer het met de ontwapening zou beginnen. De Britse zondagskrant The Sunday Times noemde november als begindatum, maar dat werd niet bevestigd. De protestanten toonden zich van meet af aan sceptisch over het IRA-voorstel, juist omdat een datum ontbrak. Zij eisten dat de organisatie een tijdstip noemde waarop de ontmanteling van het wapenarsenaal zou beginnen.

De Britse regering schortte eind vorige week het zelfbestuur van Noord-Ierland op. Na een dag werd dit besluit ingetrokken. De regering in Londen maakte zo gebruik van een juridisch achterdeurtje in het akkoord van Goede Vrijdag 1998. Dat geeft Londen het recht het zelfbestuur van de Britse provincie tijdelijk op te schorten. Als het zelfbestuur is hersteld, is er zes weken tijd om alsnog een uitweg in de impasse in het vredesproces te vinden. De protestantse premier David Trimble legde 1 juni zijn functie neer uit onvrede over de weigering van de IRA zich van zijn wapens te ontdoen.

Als er geen oplossing wordt gevonden, staat Londen voor een keuze uit twee kwaden: of het zelfbestuur van Noord-Ierland voor langere tijd opschorten of nieuwe verkiezingen in de provincie uitschrijven, waarbij de kans groot is dat de radicale partijen aan zowel protestantse als katholieke kant winst boeken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud