Islamitische groep plande aanslagen in Europa

Het gerecht heeft voorlopig geen aanwijzingen dat Taksi Wa Hijra rechtstreeks in verband kan worden gebracht met Osama bin Laden, de hoofdverdachte voor de aanslagen in de Verenigde Staten. Wel heeft het gerecht aanwijzingen gevonden dat een van de leiders van Taksi Wa Hijra, die bij zijn aanhouding in het bezit was van een machinegeweer met twee laders, plannen had om in Europa gebouwen op te blazen. De groepering had het gemunt op Amerikaanse doelwitten. Tijdens de huiszoeking bij de man in de Brusselse gemeente Ukkel namen de speurders heel wat documenten in beslag, waaronder chemische formules voor het aanmaken van springtuigen.

De onderzoeksrechter bracht een van de leiders van de terreurgroep dan ook in verdenking wegens een poging tot het vernielen van een gebouw door ontploffing. Daarnaast werd de man ook in verdenking gebracht wegens bendevorming, het bezit van oorlogswapens en het overtreden van de wet op de privé-milities.

Taksi Wa Hijra ontstond in Egypte, maar de organisatie verspreidde zich over heel de wereld. Taksi Wa Hijra betekent letterlijk dat de hele maatschappij vervloekt is en dat de leden van de groepering er willen uittreden. Alle aanhangers van de beweging kregen in Afghanistan een militaire training. De leden zijn ook actief in het klassieke banditisme, zoals de wapenhandel en gewapende overvallen.

De Europese inlichtingendiensten houden de leden van de organisatie de jongste maanden nauwlettend in de gaten. Ze waren vooral gealarmeerd door het feit dat steeds meer Taksi Wa Hijra-leden in Europa komen wonen na een ommetje in Afghanistan. De dertigjarige Tunesiër die donderdag in Ukkel gearresteerd wordt, wordt door de ordediensten beschouwd als een van de kopstukken van de organisatie. Hij reisde de voorbije maanden heen en weer tussen Duitsland, Nederland en België.

Het heen en weer reizen tussen diverse Europese landen vinden speurders bij alle islamitisch-extremistische terreurgroepen terug. De vier aanhangers van Taksi Wa Hijra die donderdag in Rotterdam werden opgepakt, kwamen uit Frankrijk.

Het onderzoek tegen de terreurgroep begon in mei 2000 nadat het Brusselse gerecht aanwijzingen had gekregen dat de groep een logistieke basis voor terreurdaden uitbouwde. Europese politie- en veiligheidsdiensten speurden maandenlang intensief naar de bende. Eind augustus meldde de Staatsveiligheid aan het Brusselse parket dat de groepering plannen had voor aanslag tegen Amerikaanse doelwitten in Europa. Maandag, een dag voor de aanslag in New York, kon een van de leiders geïdentificeerd worden en donderdag werd hij ingerekend.

ME/SV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud