Advertentie

'Italiaanse politie maakte veel fouten tijdens onlusten G8 Genua'

Tijdens de G8-conferentie, twee weken geleden in Genua, werd de stad overspoeld met tegenstanders van globalisering, milieuactivisten en mensenrechtenvoorvechters. Om te voorkomen dat de harde kern van deze actiegroepen de topconferentie zouden kunnen dwarsbomen, legde de Italiaanse politie twee veiligheidszones rond het stadcentrum aan: de rode en de gele zone die elk zeer zwaar beveiligd waren door de politie.

Bij demonstraties buiten deze twee zones kwam het tot gevechten tussen politieagenten en relschoppers van het zogenaamde Zwarte Blok. Daarbij vielen 231 gewonden en werd een amokmaker dodelijk door een politiekogel getroffen.

Na de G8 stelde de politie een eigen onderzoek in. De resultaten lekten woensdag uit in de Italiaanse pers. De politie krijgt er fors van langs. Zo verwijten de inspecteurs dat veel commandanten hun politieagenten niet onder controle konden houden tijdens de rellen, waardoor de politie af en toe onnodig bruut optrad.

Advertentie

Ook de strategie van de politie moet het ontgelden. Zo waren de politieconcentraties veel te statisch gegroepeerd rond de rode en gele zones en waren daardoor geen manschappen beschikbaar om rellen in de kiem te smoren. De politie-inval in het verzamelcentrum van het Genua Sociaal Forum (GSF) wordt eveneens op de korrel genomen. Het GSF is de koepel van meer dan 800 belangengroeperingen die in Genua kwamen demonstreren. De oproerpolitie deed er een inval en daarbij raakten volgens de onderzoekers te veel mensen gewond omdat de politieagenten na een onafgebroken dienst van twaalf uur zeer getergd waren.

Ook de behandeling van de 280 arrestanten tijdens de G8 ontsnapt niet aan kritiek van de commissie. De politie heeft zich in de politiebureaus schuldig gemaakt aan machtsmisbruik en onnodig geweld. Zo mochten veel arrestanten geen gebruik maken van hun recht op een advocaat.

De Italiaanse Senaat stemde dinsdagnacht uiteindelijk in met een parlementair onderzoek naar de rellen. Premier Silvio Berlusconi was daar aanvankelijk sterk tegen gekant, maar nadat de Senaat had beslist geen juridische machtsmiddelen aan de Commissie te verlenen, stemde hij toch in. De minister van Binnenlandse Zaken, Claudio Scaiola, overleefde gisteren een motie van wantrouwen die de centrumlinkse oppositie tegen hem bij de Senaat had ingediend. Scaiola haalde het uiteindelijk met 180 stemmen tegen 106 voor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud