Advertentie

Jacques Rogge leidt komende acht jaar IOC

De 59-jarige Rogge kreeg tijdens het IOC-congres in Moskou al in de tweede stemronde het merendeel van de 110 aanwezige stemgerechtigde leden van het Uitvoerend Comité achter zich. Rogge haalde 59 stemmen. De Zuid-Koreaan Un Yong Kim kreeg 23 stemmen, de Canadese marketingdirecteur Richard Pound 22, de Hongaar Pal Schmitt 6. Na de eerste stemronde was de Amerikaanse Anita DeFrantz, de eerste vrouw in de geschiedenis om mee te dingen naar het ambt, afgevallen met 9 stemmen. Toen al was duidelijk dat Rogge, die tijdens de eerste stembeurt 46 stemmen kreeg, zijn favorietenrol zou waarmaken.

De kansen van de omstreden Zuid-Koreaan Kim werden tijdens het weekend nog wat meer gefnuikt door een interview met een krant uit Salt Lake City, de Amerikaanse gaststad voor de Winterspelen van 2002. Kim zei in dat gesprek dat IOC-leden een vergoeding van minstens 50.000 dollar per jaar moeten krijgen. Voor die uitspraak werd hij onmiddellijk op de vingers getikt door de Ethische Commissie van het IOC. De kandidaat-voorzitters worden geacht geen uitspraken te doen over betalingen. Kim kwam al in opspraak tijdens het Salt Lake City-schandaal, toen bleek dat enkele IOC-leden zich lieten omkopen door kandidaat-gaststeden. Hij kwam er vanaf met een blaam.

Rogge, die als zeiler drie keer deelnam aan de Olympische Spelen, volgt als voorzitter de Catalaan Juan Antonio Samaranch op, die 21 jaar aan het hoofd stond van het IOC. Door een wijziging in de statuten duurt Rogges termijn acht jaar. Als hij zich daarna opnieuw verkiesbaar stelt, kan hij nog eens vier jaar aanblijven. In zijn speech onmiddellijk na de verkiezingen dankte hij alle IOC-leden voor het vertrouwen. Een speciaal woord van dank was er ook voor zijn echtgenote. Vrijdag verhuist Rogge naar het Zwitserse Lausanne, waar Samaranch hem de sleutels van het Olympische huis overhandigt.

Rogge is sinds 1991 lid van het IOC en maakte vooral indruk als voorzitter van de coördinatiecommissie voor de Spelen van afgelopen jaar in Sydney en die van 2004 in Athene. Als dokter profileerde hij zich als een hevige bestrijder van dopinggebruik in de sport. Hij kondigde al aan dat de strijd tegen doping een van zijn belangrijkste agendapunten wordt. Rogge is ook een voorstander van het afslanken van de Olympische Spelen.

De nieuwe IOC-voorzitter werd na zijn verkiezing bedolven onder de felicitaties. Jacques de Ruyck, burgemeester van Deinze, bracht hulde aan de 'wereldburger' Rogge. De Vlaamse minister van Sport Anciaux, de Vlaamse minister-president Dewael en premier Verhofstadt roemden Rogge als de juiste man op de juiste plaats. Europees commissielied Viviane Reding noemde Rogges verkiezing 'goed nieuws voor zowel de sportwereld als Europa.' Zij ziet Rogge als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen doping op het allerhoogste niveau. DV

Pagina 2: Commentaar

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud