Advertentie

Jalta-top dinsdagmorgen van start gegaan

Uitgerekend in het Livadia-paleis waar Roosevelt, Stalin en Churchill tussen 4 en 11 februari 1945, de deling van het Europese continent beslisten, had de Oekraïnse president Leonid Koetsjma de Europese leiders uitgenodigd. Premier Guy Verhofstadt, minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, commissievoorzitter Romano Prodi en de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlandse Beleid Javier Solana vertegenwoordigden de Unie. Het Europees viertal was maandagavond laat in Jalta aangekomen.

De pers werd pas toegelaten nadat er een incidentje dreigde. De Oekraïnse regering heeft het niet op vrije media bekeken. In september 2000 werd Gregory Gongadze, directeur van een Oekraïnse oppositiekrant vermoord. Koetsjma zelf kwam door de moord in opspraak. De Belgische regeringstop kondigde dan ook aan dat ze er bij Koetsjma zal op aandringen om werk te maken van de persvrijheid.

Het (on)democratisch gehalte van het Oekraïns regime is momenteel de grootste hinderpaal om het land dichter bij Europa te brengen. Sinds 1994 werd het als een partner van de Unie aanvaard en de regering in Kiev hoopt zo vlug mogelijk een volwaardig associatieverdrag met de Unie te ondertekenen. Pas als Oekraïne zich aan de democratische normen houdt, wil de Unie de banden nauwer aanhalen.

Anatoly M. Zlenko, de Oekraïnse minister van Buitenlandse Zaken, wees er in een gesprek met Euro-Belga op dat zijn land op termijn ook volwaardig lid van de Europese Unie wil worden. "We zetten er geen datum op, maar voor ons is het een uitgemaakte zaak dat Oekraïne een Europese lidstaat wordt." Volgens Zlenko is er trouwens geen alternatief. "Oekraïne heeft een Europese roeping en nu reeds scoort het beter dan diverse landen van Oost-Europa die wel kandidaat-lidstaat zijn." "Het lidmaatschap van Oekraïne is momenteel niet aan de orde", is het antwoord van de Belgische delegatie.

De jaarlijkse Europees-Oekraïnse top is een verplicht nummer voor het Belgisch voorzitterschap en het verblijf in Jalta wordt zo kort mogelijk gehouden. Na de topontmoeting is er nog bilateraal overleg tussen premier Verhofstadt en president Koetsjma. Onmiddellijk nadien vertrekt het gezelschap opnieuw naar Brussel.

Advertentie
Gesponsorde inhoud