Advertentie

James Tobin verdedigt vrije wereldhandel en IMF

Dat de Tobin-taks zo populair is bij de antiglobaliseringsbeweging, heeft te maken met een misverstand over de doelstelling, aldus de Amerikaanse Nobelprijswinnaar. Zijn voorstel is ontstaan in de nadagen van het zogenaamde Bretton Woods-systeem. Dat stelsel ontstond na de tweede wereldoorlog en was bedoeld om de wisselkoersen in vaste banen te leiden. Nadat de VS de dollar uit het stelsel hadden terugtrokken, was er onder economen grote discussie over hoe het nu verder moest. Sommigen wilden vaste wisselkoersen behouden, anderen verdedigden volledig vrije koersen.

Tobin deed in 1971 een voorstel dat als compromis kon dienen, zich baserend op een idee van de econoom JM Keynes. Tobin wou de nationale monetaire autoriteiten een zekere autonomie geven door een kleine belasting te heffen op kapitaalbewegingen. Op die manier kunnen de verschillende economische prestaties van landen gereflecteerd worden in de wisselkoersen, maar kan een nationale bank toch nog enig beleid voeren via haar interestvoeten.

Tobin is nu duidelijk verwonderd over de context waarin zijn voorstel is terechtgekomen. "Ik heb niets te maken met hen (de antiglobalistische protestbewegingen, nvdr) en ken hun eisenplatformen niet." Tobin blijft zijn voorstel verdedigen, maar merkt op dat de vlag Tobin-taks intussen toch wel wat andere ladingen dekt. De econoom veroordeelt trouwens de "tactieken van sommige extremisten".

"Ik ben, zoals de meeste economen, voorstander van vrije handel en ik verwelkom investeringen in arme landen, zowel private als publieke. Ik beschouw de Wereldbank en het IMF als zeer belangrijke instellingen. Hoewel ik kritisch sta tegenover een aantal van hun beleidslijnen en acties, ben ik er voor om hun middelen en bevoegdheden uit te breiden."

Tobin wil ook de misverstanden wegwerken over de opbrengst van de belasting. Ten eerste was het voorstel erop gericht speculatieve kapitaalbewegingen af te remmen, zodat de Tobin-taks zichzelf zou minimaliseren. "Maar de opbrengst is wellicht de belangrijkste aantrekkingskracht voor de voorstanders, samen met de misbegrepen doelstelling dat de taks de veronderstelde nadelen van globalisatie zou tegenwerken", meent de econoom.

Ten tweede was het resterende bedrag nooit bedoeld als een "wereldbelasting". Ieder land zou zelf de belasting moeten heffen en aanwenden. Tobin zet zich wel niet af tegen een "internationale doelstelling".

De open brief van premier Guy Verhofstadt aan de antiglobaliseringsbeweging verschijnt woensdag in 55 landen wereldwijd. Daarbij worden alle continenten van onze planeet bestreken. In elk van de landen verschijnt de open brief in een dagblad. De uitzondering is België, waar de brief aan alle kranten wordt aangeboden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud